EU och megabomber

Skriftlig fråga 2009/10:114 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 20 oktober

Fråga

2009/10:114 EU och megabomber

av Ameer Sachet (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Om kongressen tillmötesgår den amerikanska militären så kommer den jättelika MOP (Massive Ordnance Penetrator) att kunna lastas på bombplan av typen B2 nästa sommar. Med en längd på sex meter och en diameter på en meter är MOP lite längre men mycket tunnare än en normal personbil. Vikten är nästan 14 ton varav 2,4 ton sprängmedel. MOP ska kunna gräva ned sig upp till drygt 60 meter i marken innan den exploderar. USA:s flygvapen vill skaffa sig ett lager om tio till tolv MOP. MOP beskrivs som världens mäktigaste bomb av traditionellt snitt, alltså med undantag för atomvapen. Det finns dock också vakuumbomber, även kallade termobariska laddningar. Både Ryssland och USA rapporteras ha tagit fram vakuumbomber med större sprängverkan än MOP.

Då nedrustningsinitiativ kommer på ett vapenområde, som atomvapen, finns alltid en tendens till att de militärindustriella komplexen i stormakterna försöker utveckla någon annan vapentyp. Därför är det viktigt att nedrustningsinitiativ handlar om breda nedrustningar av alla vapentyper. Det är också viktigt att försöka kväva initiativ till att utveckla nya vapen.

Vilka initiativ avser försvarsministern att ta inom och genom EU för att motverka tillverkning, utveckling och placering i Europa av konventionella bomber med den förstörelsekraft som MOP eller termobariska bomber har?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2009-10-20 Anmäld: 2009-10-20 Besvarad: 2009-10-28 Svar anmält: 2009-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-10-28)