EU, AU och demokrati i Etiopien

Skriftlig fråga 2008/09:923 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-13
Anmäld
2009-05-13
Besvarad
2009-05-20
Svar anmält
2009-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 maj

Fråga

2008/09:923 EU, AU och demokrati i Etiopien

av Birgitta Eriksson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Såväl Sverige som nation som många svenska samfund har en lång historia av kontakter med Etiopien. Tyvärr har de politiska förhållandena i Etiopien inte präglats av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Etiopien är också ett politiskt instabilt samt etniskt och religiöst splittrat land i konflikt med grannstaterna. Den nuvarande regimen, det etiopiska folkets revolutionära front (EPRDF), installerades 1995. Premiärminister Meeles Zenawi valdes till president i landets första flerpartival år 2000. Valet kritiserades av både oppositionen och internationella observatörer. Även valet 2005 ”vanns” av Zenawi men EU konstaterade att detta val inte höll internationell standard för fria och hemliga val. Sedan 2005 har oppositionen varit samlad i olika frontorganisationer ledda av domare Birtukan Mideksa, den första kvinnan som lett ett etiopiskt parti. Hon fängslades 2005 och dömdes till livstid men benådades till 18 månaders fängelse. Hon greps och fängslades ånyo i december 2008. Anledningen till den upphävda benådningen uppges vara uttalanden som Birtukan Mideksa gjort, bland annat under sitt besök i Sverige i höstas. Den 6 januari 2009 antog det etiopiska parlamentet en ny lag enligt vilken enskilda organisationer som får mer än 10 procent av sin finansiering från utlandet inte längre får arbeta inom områden som omfattar bland annat mänskliga rättigheter, gender, barns och funktionshindrades rättigheter, konfliktlösning och arbete med effektivisering av rättsväsendet. Avslutningsvis, Mideksa är fortfarande fängslad.

Vilka initiativ från EU:s utrikesministrar och vilka kontakter med Afrikanska unionen från EU:s sida har utrikesministern verkat för i fallet Mideksa och i syfte att undanröja den lagstiftning som nämnts ovan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:923 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 maj

Svar på fråga

2008/09:923 EU, AU och demokrati i Etiopien

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Eriksson har frågat mig vilka initiativ från EU:s utrikesministrar och vilka kontakter med Afrikanska unionen från EU:s sida jag verkat för i fallet Birtukan Mideksa och med anledning av den nyligen antagna lagen om enskilda organisationer i Etiopien.

Jag delar Birgitta Erikssons oro över det krympande utrymmet för demokrati och yttrandefrihet i Etiopien. Som jag konstaterat med anledning av en liknande fråga nyligen exemplifieras denna utveckling bland annat av fängslandet av oppositionsledaren Birtukan Mideksa och den nyligen antagna lagen om enskilda organisationer.

EU och AU för en regelbunden dialog om de mänskliga rättigheterna. Vid det senaste mötet i Bryssel den 20 april i år diskuterades en rad frågor för att främja samarbete mellan EU och AU rörande mänskliga rättigheter, även situationen i vissa länder och enskilda fall, exempelvis fängslandet av Birtukan Mideksa diskuterades. För första gången föregicks även dialogen av ett seminarium om mänskliga rättigheter mellan frivilligorganisationer från Afrika och Europa.

I bilaterala samtal med etiopiska företrädare i både Stockholm och Addis Abeba har Sverige tagit upp utvecklingen i Etiopien avseende demokrati och mänskliga rättigheter. Inom EU har Sverige verkat för att föra upp fängslandet av Birtukan Mideksa och frågan om den nya lagstiftningen på dagordningen.

Att Birtukan Mideksa fängslats är djupt beklagligt och ger upphov till stor oro över utvecklingen i Etiopien. Detta har biståndsminister Gunilla Carlsson gett uttryck för å regeringens vägnar i ett uttalande från den 8 januari i år.

Jag kan försäkra Birgitta Eriksson att regeringen kommer fortsätta att, på olika sätt och via olika kanaler, stödja en demokratisk utveckling i Etiopien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.