Ett vaccinationspass i Norden

Skriftlig fråga 2020/21:2863 av Angelika Bengtsson (SD)

Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Pandemin har efter över ett år i Norden nästan blivit i vardag. Vi har nya rutiner och lever annorlunda. Detta är tydligast i våra gränsregioner där normal arbetspendling blivit ett stort projekt att genomföra med ständigt nya, med negativ testresultat, coronatester och olika gällande regelverk.

Gränsregionerna har mer att erbjuda än bara arbetspendling. Vi turistar, shoppar och går på kulturupplevelser i varandras länder. Det har man inte kunnat göra på över ett år då pandemin bröt ut. Vi hjälper faktiskt varandras ekonomier genom att konsumera. Därför är samhällets öppnande viktig, inte bara i Sverige utan i alla de nordiska länderna.

Regeringarna pratar vitt skilt om vaccinationspass i Norden. Än så länge har Sveriges regering inte kommit med besked om det ska införas ett vaccinationspass/intyg. Med tanke på det nära samarbete som vi har mellan våra nordiska länder, och alla arbetspendlare som dagligen passerar en gräns, vore det lämpligt. Ett pass eller intyg som har lika värde i våra länder, för att underlätta för alla inblandade.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Kommer den svenska regeringen att arbeta aktivt och driva frågan om ett gemensamt vaccinationspass (eller motsvarande) inom Norden?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2021-05-12 Överlämnad: 2021-05-12 Anmäld: 2021-05-18 Sista svarsdatum: 2021-05-19 Svarsdatum: 2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga