Ett nationellt digitalt system för bygglov

Skriftlig fråga 2017/18:647 av Thomas Strand (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-01-24
Överlämnad
2018-01-24
Anmäld
2018-01-25
Sista svarsdatum
2018-01-31
Svarsdatum
2018-02-06
Besvarad
2018-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Företag vill ha en effektiv bygglovshantering. Särskilt viktigt är att reglerna är enhetliga och att beslutsprocessen är förutsägbar. Flera studier har dock visat att skillnaderna mellan kommuners bygglovshantering är stora när det gäller handläggningstider, avgifter och effektivitet.

Av en nyligen publicerad rapport från Teknikföretagen, Analog bygglovshantering bromsar företag – En kartläggning av kommunernas digitala service för bygglovsansökningar​, framgår att företag är minst nöjda med den kommunala myndighetsutövningen vad gäller bygglov och att missnöjet ökar.

Vi ska ha höga ambitioner när det gäller den offentliga sektorns digitalisering. Tyvärr saknas dock i stor utsträckning nationella digitala lösningar när det gäller bygglov. Teknikföretagens kartläggning visar att skillnaderna mellan kommunerna är stora. I sju av tio kommuner är det inte ens möjligt att ansöka om bygglov med e-legitimation. Ett antal kommuner använder sig fortfarande av pappersblanketter.

Utvecklingen av nationella och digitala tjänster för bygglov har kommit betydligt längre i Norge och Danmark.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att tillsammans med kommunerna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och berörda myndigheter arbeta för att införa ett nationellt och digitalt system för bygglov?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:647 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



N2018/

00512/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Synpunkter lämnas senast den 5 februari kl. 12.00 till Roger Lind tel.

59961 roger.lind@regeringskansliet.se

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:647 av Thomas Strand (S)
Ett nationellt digitalt system för bygglov

Thomas Strand har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att tillsammans med kommunerna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och berörda myndigheter arbeta för att införa ett nationellt och digitalt system för bygglov.

Digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen är ett prioriterat område för regeringen. Det kan bidra till en rad effektiviseringsvinster och förenkla för medborgare och företag inom byggsektorn i sina myndighetskontakter samt förenkla kontakterna mellan myndigheter. Den övergripande målsättningen är en ett ökat bostadsbyggande och en långsiktigt hållbar samhällsplanering.

Regeringen har i ett första steg uppdragit åt Lantmäteriet och Boverket att kartlägga pågående aktiviteter för digitalisering och analysera behovet av att föreskriva standarder för informationsutbyte avseende grundkartor och detaljplaner. Lantmäteriet och Boverket lämnade sina slutrapporter i augusti 2017 och en lagrådsremiss bereds nu inom Regeringskansliet. Lagråds-remissen kommer innehålla förslag till en ändring i plan- och bygglagen som innebär att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om standarder för utformning av detaljplaner, planbeskrivningar och grundkartor. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner är viktiga första steg, men det krävs betydligt större insatser för en enhetlig och effektiv digital samhälls-byggnadsprocess. Därför har regeringen avsatt totalt 85 miljoner kronor för detta ändamål under en treårsperiod i budgetpropositionen för 2018.

Regeringens satsning i budgeten är delad mellan Lantmäteriet och Boverket. Lantmäteriet får i uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitalisering-ens möjligheter i plan- och byggprocessen. I uppdraget ingår att skapa en stadigvarande plattform där aktörer bjuds in att delta för utbyte av erfaren-heter, kunskap och information kopplat till samhällsbyggnadsprocessens olika delmoment. Lantmäteriet ska också genomföra en utbildningsinsats riktad till ledare och tjänstemän för att sprida hantverket kring digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen.

Boverket får i uppdrag att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämp-ning av plan- och bygglagen. I uppdraget ingår att fortsätta det arbete som påbörjats för enhetliga digitala standarder, men också att se över hela tillämpningen av plan- och bygglagen i digital miljö. Boverket ska särskilt fokusera på bygglovsprocessen och se till att de krav som ställs i förhållande till byggreglerna kan hanteras och kontrolleras digitalt i byggprocessens olika delar. Det innebär digitalt tillgängliga byggregler och produktegenskaper. Boverkets anslag är brett, med fokus på både standarder och system för digitala bygglovstjänster. För uppdragets genomförande ska Boverket inhämta synpunkter från Sveriges Kommuner och Landsting och ett urval kommuner och myndigheter.

Den tidigare fragmentiseringen inom samhällsbyggnadsprocessen har med-fört att en mängd digitaliseringssatsningar inte fullt ut har kunnat dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Regeringens satsning på gemensamma standarder och system gör att vi bryter den inriktningen och bättre tar tillvara möjligheterna en mer samordnad och effektiv samhällsbyggnads-process ger.

Stockholm den 6 februari 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.