Eritreas opposition i diasporan

Skriftlig fråga 2012/13:204 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-12-12
Anmäld
2012-12-12
Svar anmält
2012-12-19
Besvarad
2012-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2012/13:204 Eritreas opposition i diasporan

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Eritrea tycks komma allt närmare en kollaps. Bedömare och en växande opposition i diasporan har med allt större oro sett på landets utveckling. De senare har också tagit initiativ till samverkan för att arbeta fram en politisk plattform. Det innebär ett viktigt demokratiskt steg, men också ett långsiktigt och mödosamt arbete. Politiska partier och civila organisationer med kvinnor och ungdomar växer i diasporan. Organisationer och kända personligheter i exil vill ta ett ökat ansvar, men man saknar såväl medel som ett uttalat stöd. Ingen tror att resan från att forma en paraplyorganisation till att bilda en skuggregering med ett politiskt program blir enkel, men den processen är för första gången möjlig.

De ekonomiska kostnaderna för krigstillståndet har varit enorma. Eritreas resurser, kreativitet och energi måste skiftas över från vapen till att användas för att minska fattigdomen och skapa förutsättningar för fred och utveckling. Bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna är dokumenterad.

Är utrikesminister Carl Bildt beredd att stödja de demokratiska ansträngningarna från den fredliga oppositionen för att bidra till en politisk plattform för ett Eritrea som respekterar rättstatens principer?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:204 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 december

Svar på frågorna

2012/13:202 Diasporaskatten

2012/13:203 Eritrea

2012/13:204 Eritreas opposition i diasporan

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig om den rapport vi lämnat till FN:s säkerhetsråd om hur vi genomför det som säkerhetsresolution 2023 (2011) uppmanar medlemsstaterna till avseende bland annat den så kallade diasporaskatten. Carina Hägg har även frågat mig om jag har tagit initiativ till att utse ett särskilt sändebud med uppgift att arbeta i kontakt med den eritreanska oppositionen. Slutligen har Carina Hägg frågat mig om jag är beredd att stödja de demokratiska ansträngningarna från den fredliga oppositionen för att bidra till en politisk plattform för ett Eritrea som respekterar rättsstatens principer. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Sveriges representation vid FN överlämnade den 10 augusti en note med svar på hur vi genomför vissa operativa aspekter av säkerhetsrådsresolution 2023 (2011) till ordförande i säkerhetsrådets sanktionskommitté för resolutionerna 751 (1992) och 1907 (2009) avseende Somalia och Eritrea. I vårt svar till FN meddelade vi bland annat att eventuell användning av olagliga medel för indrivning av skatt i Sverige hanteras av rättsvårdande myndigheter, i enlighet med gällande svensk lagstiftning och internationell rätt. Vi informerade också om att ett antal fall av indrivning polisanmälts.

Gällande frågan om ett särskilt sändebud för kontakter med den eritreanska oppositionen har det inte varit aktuellt att utse ett sändebud med dessa arbetsuppgifter.

Rörande Sveriges och EU:s arbete för att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna och demokratin i Eritrea ställde sig Sverige och övriga medlemsländer i EU bakom den resolution som antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter i juli i år. Resolutionen uttrycker djup oro för situationen avseende de mänskliga rättigheterna och fördömer de eritreanska myndigheternas utbredda kränkningar av dessa. Resolutionen uppmanar också den eritreanska regeringen att frige alla politiska fångar. Med resolutionen inrättades även en särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Eritrea. I september utsågs Sheila Beedwantee Keetharuth från Mauritius för detta uppdrag.

Genom FN:s universella granskningsmekanism (Universal Periodic Review) inom ramen för samarbetet i FN:s råd för mänskliga rättigheter för Sverige och EU en dialog med regeringen i Eritrea avseende situationen för de mänskliga rättigheterna.

Vidare tas situationen för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer regelbundet upp av Sverige och EU inom ramen för den reguljära politiska dialog som förs med den eritreanska regeringen, i enlighet med Cotonou-avtalet som reglerar relationerna mellan EU och länderna i Afrika, Västindien och Stilla havet.

Jag vill i sammanhanget även påminna om att regeringens arbete för att få den svenske journalisten Dawit Isaak frisläppt fortgår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.