Till innehåll på sidan

enskilda organisationers roll i Sveriges nya politik för global utveckling

Skriftlig fråga 2004/05:9 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-16
Anmäld
2004-09-17
Besvarad
2004-09-29
Svar anmält
2004-09-30
Besvarad
2004-09-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga 2004/05:9

av Carina Hägg (s) till statsrådet Carin Jämtin om enskilda organisationers roll i Sveriges nya politik för global utveckling

I december 2003 fattade riksdagen beslut om Sveriges nya politik för global utveckling. Det är en unik politik där det för första gången uttryckligen slås fast att alla de olika politikområdena ska samverka mot ett och samma mål: en rättvis och hållbar utveckling i världen. Exempelvis handels@, jordbruks@, miljö@, säkerhets- och ekonomisk politik ska samverka för att främja den globala utvecklingen. Denna politik ska också bidra till att uppfylla FN:s millenniemål.

En ny politik och en ny grundsyn på vårt utvecklingssamarbete ställer också nya krav på olika aktörers agerande. Det är inte längre en snäv syn på biståndet som är utvecklingspolitik, utan tvärtom är biståndet en viktig del av en större helhet.

Men för att den nya sammanhållna politiken ska lyckas krävs bland annat ett stort deltagande från många olika aktörer i samhället, både i Sverige och i samarbetsländerna. I betänkande 2003/04:UU3 slås fast att det är av stor vikt att samarbetet med enskilda organisationer utvecklas när det gäller deras deltagande i biståndsplaneringen och i landstrategiarbetet.

Vad avser biståndsministern att vidta för åtgärder för att utveckla de enskilda organisationernas arbete i linje med politiken för global utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:9 besvarad av

den 28 september

Svar på fråga 2004/05:9 om enskilda organisationers roll i Sveriges nya politik för global utveckling

Statsrådet Carin Jämtin

Carina Hägg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att utveckla de enskilda organisationernas arbete i linje med politiken för global utveckling.

För att en rättvis och hållbar global utveckling ska uppnås måste hela samhället engageras. Politiken för global utveckling kräver bred medverkan från olika aktörer i det svenska samhället.

Enskilda organisationer, näringsliv, utbildningsväsendet, fackföreningar och kommuner är exempel på aktörer som spelar en stor roll för den nya svenska politiken för global utveckling. Samarbetet mellan dessa och deras motsvarigheter i utvecklingsländerna ska stärkas. Detta gäller inte minst enskilda organisationer, vars roll för främjandet av utvecklingen av ett livskraftigt och demokratiskt samhälle inte kan överskattas.

Det civila samhället har en viktig del i utformandet av samarbetsstrategierna mellan Sverige och olika länder. Det pågår nu en översyn av formerna för strategiarbetet. En viktig målsättning är att stärka möjligheterna till samråd mellan olika aktörer både i Sverige och i utvecklingsländerna. Vidare ska strategiarbetet utgå ifrån de fattiga ländernas egna prioriteringar.

Inom ramen för det som benämns "medborgarforum" är avsikten att involvera enskilda organisationer och andra aktörer i en levande dialog om Sveriges politik för global utveckling. Diskussion om innehåll och form för dialogen inleddes under våren 2004 och avses avslutas under innevarande år. Det kommer även an på de olika aktörerna och intressenterna att bidra till utformningen av forumets innehåll och verksamhet. Utbildning och kommunikation om den nya politiken kan inledningsvis vara en uppgift för "medborgarforum".

För att öka kunskapen och intresset för den nya politiken krävs ett omfattande informations- och opinionsarbete. Enskilda organisationer @ och då inte endast organisationer som redan i dag arbetar med utvecklingssamarbete, utan även till exempel ungdoms@, kvinno@, miljö@ och hälso-organisationer kommer i ökande utsträckning att involveras. Ambitionen är att se över nuvarande informationsbidrag till enskilda organisationer via Sida för att skapa bättre förutsättningar för att implementera den nya politiken.

Genom den årliga resultatskrivelsen kommer den nya politikens implementering att kunna följas samt framsteg och målkonflikter öppet kunna diskuteras. Enskilda organisationer och andra aktörer har en viktig roll i detta sammanhang.

Inom millenniemålsprojektet "Världens Chans" finns ett nätverk av för närvarande 72 enskilda organisationer, institut, myndigheter och företag. Genom projektet har kunskapen ökat om arbetet för millennieutvecklingsmålen och om hur Sverige arbetar för en rättvis och hållbar global utveckling.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.