Ensidigt missgynnande fiskeregler

Skriftlig fråga 2013/14:517 av Jeppsson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-21
Anmäld
2014-03-25
Besvarad
2014-04-02
Svar anmält
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga

2013/14:517 Ensidigt missgynnande fiskeregler

av Peter Jeppsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Havs- och vattenmyndigheten beslutade för två år sedan att förbjuda laxfiske med linor och krok för svenskt fiske, samtidigt som det fortfarande är tillåtet i andra länder omkring Östersjön. Detta är ett beslut som tydligt diskriminerar svenskt yrkesfiske.

Ensidiga beslut som drabbar endast svenska företagare är dock inget unikt för vare sig myndighet eller regering. Tidigare har svenskt fiske efter både ål och hälleflundra förbjudits av ansvarig myndighet. Det är dock en ordning som Socialdemokraterna tagit avstånd ifrån.

Havs- och vattenmyndigheten tillåts, utan regeringens ingripande, att upprätta ett mer ingripande och försvårande regelverk för svenska fiskare än för danskt eller tyskt fiske, trots att fiskarna bedriver verksamhet i samma områden och fångar samma arter.

Regeringens vision om Matlandet Sverige ska uppmuntra till företagsamhet och ökad livsmedelsproduktion på landsbygden, vilket försvåras av Havs- och vattenmyndighetens beslut.

Jag vill därför fråga ministern:

Är det ministerns mening att svenska företag ska diskrimineras på det sätt som min fråga berör, avseende det svenska ensidiga förbudet mot laxfiske med drivlina och krok?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:517 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:517 Ensidigt missgynnande fiskeregler

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Peter Jeppsson har frågat mig om det är min mening att svenska företag ska diskrimineras genom det ensidiga svenska förbudet mot laxfiske med drivlina och krok.

Det är glädjande att jag och Peter Jeppsson är eniga om vikten av fler jobb och företag. För en sådan utveckling är små och nystartade företag en förutsättning. Inom branscher som fiske är det dessutom en förutsättning att verksamheten bedrivs på ett hållbart sätt.

Beståndsutvecklingen för de vilda laxbestånden i Östersjön har generellt sett varit positiv sedan mitten av 1990-talet. En viktig del i denna utveckling har varit en aktiv förvaltning från bl.a. Sverige, detta inte minst mot bakgrund av det stora antalet producerande laxälvar som finns i vårt land. En annan viktig faktor har varit minskade kvoter på lax, som bidragit till att fler bestånd idag är i bättre skick än för 10 år sedan.

Laxen i Östersjön består som bekant av flera unika bestånd, i princip ett bestånd för varje enskild älv. En hållbar laxförvaltning innebär att alla dessa laxbestånd ska nå en hållbar nivå. Vi har idag bestånd som uppnår eller är mycket nära att nå de mål som finns för förvaltningen, jag tänker inte minst på Torne älv varifrån en betydande andel av Östersjölaxen för övrigt kommer. På samma gång har vi dess värre också svaga eller till och med mycket svaga bestånd, exempelvis i åarna i Blekinge och östra Småland. De svaga bestånden behöver ges tid för återhämtning för att också dessa ska nå en hållbar status.

Havs- och vattenmyndigheten, som är ansvarig myndighet, har mot denna bakgrund gjort bedömningen att det är viktigt att styra fisket för att så långt som möjligt undvika fångst av lax från svaga bestånd och har därför infört den svenska regleringen. En reglering som kommissionen också granskat och funnit att den är i enlighet med EU:s bestämmelser. Det rör sig dock ingalunda om ett ensidigt svenskt förbud för krokfiske utan motsvarande regler har införts också av Finland.

Inom ramen för det regionala samarbete som finns i Östersjön pågår arbete med flera frågor relaterade till laxen och bl.a. kommer man att se över möjligheterna att vidta ytterligare förvaltningsåtgärder i syfte att skydda lax från svagare bestånd. Att vi från svensk sida, som har majoriteten av laxälvarna i Östersjön och tillsammans med Finland närmare två tredjedelar av kvoten, gör det vi kan för att laxens beståndssituation ska förbättras är viktigt. Det är i slutändan så vi kan ha ett livskraftigt fiske för framtida generationer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.