En översyn av knivlagen

Skriftlig fråga 2019/20:352 av Ellen Juntti (M)

Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I oktober skrev GT en artikel om barn som rånats. Statistiken visade att under årets första tio månader hade 112 rån mot barn polisanmälts bara i Göteborg. Detta är skräckinjagande höga siffror.

En tolvårig pojke hotades mitt på dagen med en kniv tryckt mot halsen och blev både avtvingad sin mobil och knivskadad i handen. En annan tonåring attackerades av sex till tio personer som högg honom i ryggen, slog honom i ansiktet och tog hans tillhörigheter. Vid ett annat tillfälle hade fyra personer rånats och ytterligare en person utsatts för rånförsök med kniv under ett och samma dygn.

Liknande artiklar läser man näst intill varje dag. Detta är mycket grova brott som på många sätt kan förstöra livet för unga brottsoffer. Många brottsoffer blir rädda, och deras liv begränsas på olika sätt.

Att hota en person med kniv är en allvarlig kränkning, och risken för dödlig utgång är stor när knivar används vid rån. Det är därför av största vikt att antalet knivar som bärs ute i samhället minskar.

Redan 2016 motionerade Moderaterna om en översyn av knivlagen, och i juli 2018 aviserade Morgan Johansson att straffet för brott mot knivlagen skulle skärpas. Nu har närmare ett och ett halvt år gått sedan dess, utan att regeringen agerat i frågan.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ till en översyn av knivlagen, och i så fall när?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-11 Överlämnad: 2019-11-12 Anmäld: 2019-11-13 Svarsdatum: 2019-11-20 Sista svarsdatum: 2019-11-20
Svar på skriftlig fråga