En ny svensk Arktisstrategi

Skriftlig fråga 2019/20:1014 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-26
Överlämnad
2020-02-27
Anmäld
2020-03-03
Svarsdatum
2020-03-04
Sista svarsdatum
2020-03-04
Besvarad
2020-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Regeringen har aviserat att en förnyad svensk Arktisstrategi ska presenteras under året. Eftersom mycket har hänt sedan 2011, då den förra antogs, är det välkommet med uppdaterade skrivningar på en rad områden. Strategin skulle antas redan förra året men har dröjt.

I dag är hoten mot Arktis allvarligare än någonsin tidigare. På få andra ställen på jordklotet har klimatförändringarna varit så omfattande och fått så dramatiska konsekvenser för både växtliv, djur och människor. I klimatförändringarnas spår uppstår nya utmaningar. När isen smälter möjliggörs utvinning av de naturresurser som finns i Arktis, och nya transportleder öppnas upp genom nordost- och nordväst­passagerna. Det innebär både nya hot mot miljön och att risken för säkerhetspolitiska spänningar i regionen ökar.

Delar av Sverige ligger i Arktis, och Arktis är att betrakta som vårt lands absoluta närområde. Klimatförändringar, miljöhot och säkerhetspolitiska konflikter i Arktis kommer därför att ha direkt påverkan på vårt land.

Att allt fler länder blickar mot Arktis måste däremot inte betyda en ökad risk för konflikter. Det finns goda exempel i regionen på hur säkerhetspolitiska spänningar kan omsättas i ömsesidigt samarbete. Den naturliga lösningen borde vara nedrustning, ökat samarbete och utbyte. Vänsterpartiet menar att det är av yttersta vikt att vidhålla ett nära samarbete mellan samtliga länder som inkluderas i Arktis närområde.

Frågan om Arktis framtid är synnerligen angelägen. Det vore därför lämpligt att strategin blir en skrivelse till riksdagen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer regeringens Arktisstrategi att bli en skrivelse till riksdagen, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1014 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1014 av Håkan Svenneling (V)

En ny svensk Arktisstrategi

Håkan Svenneling har frågat mig om regeringens Arktisstrategi kommer att bli en skrivelse till riksdagen.

Den nuvarande Arktisstrategin, som uppdaterades 2016 avseende miljö- och klimataspekterna, är till stor del fortsatt relevant. Samtidigt finns skäl att uppdatera kontexten för den svenska Arktispolitiken. Det gäller i första hand de långtgående klimat- och miljöförändringar som den arktiska regionen utsatts för, men även andra frågor såsom det ökade geopolitiska intresset för regionen och den förändrade säkerhetspolitiska miljön. Som arktiskt land berörs Sverige direkt av denna utveckling. En förnyad Arktisstrategi kommer att presenteras under året. Den kommer att ha en bredare ansats än tidigare och inkludera en säkerhetspolitisk dimension.

Regeringen och jag är angelägen om att hålla riksdagen löpande informerad om utvecklingen i Arktis och det arbete som regeringen bedriver i olika samarbetsfora som till exempel Arktiska rådet och Barentsrådet. Jag gav utrikesutskottet en briefing om EU Arctic Forum och Barentsrådets utrikesministermöte i Umeå den 24 oktober ifjol. I skrivelsen om Nordiskt samarbete 2019 redogörs mer utförligt än tidigare år för samarbetet i Arktis och Barentsregionen i enlighet med önskemål från riksdagen. Det finns också flera informationstillfällen inplanerade under våren för att informera riksdagen om regeringens Arktis-politik och den kommande strategin. Det kommer bland annat att ske i samband med en föredragning för utrikesutskottet om skrivelsen om Nordiskt samarbete den 16 april, men också i andra sammanhang.

Stockholm den 4 mars 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.