Till innehåll på sidan

En nationell studie- och yrkesvägledningstjänst

Skriftlig fråga 2009/10:801 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-11
Anmäld
2010-05-17
Besvarad
2010-05-20
Svar anmält
2010-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2009/10:801 En nationell studie- och yrkesvägledningstjänst

av Lena Hallengren (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Sedan våren 2009 driver Regionförbundet Östsam, Regionförbundet i Kalmar län, Kommunförbundet Skåne och Region Värmland tillsammans med Nätverket för kommunala lärcentra den Internetbaserade tjänsten Vägledningsinfo.se. Vägledningsinfo.se erbjuder studie- och yrkesvägledning och ska ses som ett komplement till den verksamhet som bland annat finns vid våra högskolor och universitet, folkhögskolor och i anslutning till kommunal vuxenutbildning.

Efterfrågan på studie- och yrkesvägledning via e-post och telefon ökar alltmer i takt med att situationen på arbetsmarknaden blir allt svårare. En hög tillgänglighet är viktig för att nå ut till de grupper i vårt samhälle som är studieovana och som bor på mindre orter och städer.

Verksamheten riskerar nu att upphöra då finansieringen är oviss efter den 30 juni i år. Det bör vara ett nationellt uppdrag att tillhandahålla denna service åt de blivande studenterna.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att en Internetbaserad studie- och yrkesvägledning som Vägledningsinfo.se finansieras nationellt?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:801 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

den 20 maj

Svar på fråga

2009/10:801 En nationell studie- och yrkesvägledningstjänst

Statsrådet Tobias Krantz

Lena Hallengren har frågat utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att en internetbaserad studie- och yrkesvägledning som Vägledningsinfo.se finansieras nationellt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Studie- och yrkesvägledning är av stor betydelse för att underlätta den enskildes studie- och yrkesval och för att undvika felaktiga val som kan leda till onödiga kostnader för såväl individen som samhället. En väl fungerande studie- och yrkesvägledning kan bidra till att fler elever väljer en utbildning som motsvarar deras förväntningar och behov, vilket också kan bidra till en förbättrad genomströmning i gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning samt i högre utbildning.

Regeringen har i flera propositioner under mandatperioden betonat vikten av studie- och yrkesvägledning. I propositionen Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan (prop. 2008/09:199) samt i propositionen Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet (prop. 2009/10:165) lyfter regeringen fram de bestämmelser som rör tillgång till studie- och yrkesvägledning genom att tydliggöra huvudmannens ansvar för och skärpa elevernas rätt till bra studie- och yrkesvägledning. Regeringens utgångspunkt är att alla elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt i kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare ska ha tillgång till personal med sådan kompetens att deras behov av vägledning inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet kan tillgodoses.

När det gäller högre utbildning gavs universitet och högskolor i regleringsbrevet för budgetåret 2007 i uppdrag att förbättra information och vägledning om utbildningsvägar vid lärosätena och om arbetsmarknaden för olika utbildningar samt att återrapportera uppdraget till regeringen. Av budgetpropositionen för 2008 (prop. 2007/08:1, utg.omr. 16) framgår att regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det visar sig att de skärpta kraven på studie- och yrkesvägledning inte har gett tillräckligt resultat. I regleringsbrevet för 2009 gav regeringen Verket för högskoleservice i uppdrag att förbättra informationen om utbildningsutbud och antagningsmöjligheter till sökande och till studie- och yrkesvägledare.

Förbättring av studie- och yrkesvägledning måste självfallet vara ett kontinuerligt arbete. Detta gäller oavsett om studie- och yrkesvägledningsfunktioner finns inom skolväsendet, lärcentrum eller arbetsförmedling eller vid universitet och högskolor. Det är också viktigt att beakta behovet av vägledning för dem som inte finns i någon utbildningsform. För att elevers och framtida studenters behov av studie- och yrkesvägledning ska tillgodoses på bästa sätt är det angeläget att ta ett samlat grepp och hitta långsiktiga lösningar. Frågan om Vägledningsinfo.se bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.