En flygförbudszon över nordöstra Syrien

Skriftlig fråga 2019/20:207 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-17
Överlämnad
2019-10-17
Anmäld
2019-10-18
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiets pågående invasion av nordöstra Syrien är ett brott mot folkrätten som skapar ett enormt humanitärt lidande. En del av krigets fasor som drabbar civila är det turkiska flygvapnets bombningar.

Att införa en flygförbudszon innebär att flygplan inte tillåts flyga över ett visst territorium. Flygförbudszoner fungerar därmed ungefär som en demilitariserad zon, fast i skyn.

Flygförbudszoner har tidigare genom historien upprättats i syfte att stoppa mänskligt lidande. Ibland har zonerna varit lyckade, ibland med sämre faktiskt resultat. Bland de lyckade exemplen finns flygförbudszoner över de norra delarna av Irak respektive Kosovo.

En flygförbudszon skulle vara ett sätt för det internationella samfundet att sätta stopp för Turkiet och verkligen göra skillnad i nordöstra Syrien.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att agera för att tillskapa en flygförbudszon över nordöstra Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:207 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:207 av Håkan Svenneling (V)
En flygförbudszon över nordöstra Syrien

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att agera för att tillskapa en flygförbudszon över nordöstra Syrien.

Jag delar frågeställarens oro över situationen i nordöstra Syrien. Regeringen har konsekvent fördömt Turkiets militära offensiv och varit tydlig i kravet på att den måste få ett slut. Offensiven bryter mot FN-stadgans våldsförbud och strider därför mot folkrätten. Den har lett till omfattande mänskligt lidande och gett Daesh ett andrum.

Med anledning av Turkiets agerande föreslog regeringen att EU bör införa sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo. Vi har även bett EU:s utrikestjänst EEAS se över vilka andra åtgärder som skulle kunna vara aktuella att vidta gentemot Turkiet. Ett tänkbart förslag är en flygförbudszon i nordöstra Syrien. Regeringens bedömning är dock att en sådan zon sannolikt skulle ha en begränsad effekt, eftersom Turkiet skulle kunna utföra flygattacker från den turkiska sidan av gränsen. Vi har hittills inte heller sett att någon stat skulle vara villig att upprätta och upprätthålla en flygförbudszon i området.

Vi kan också konstatera att Turkiet och Ryssland den 22 oktober nått en överenskommelse sinsemellan om läget i Syrien. Denna överenskommelse förändrar inte Sveriges grundläggande krav på tillbakadragande, att humanitära aktörer ges fullt och obehindrat tillträde till området, att skydd av civila, inkl. kurder och minoriteter såsom assyrier, syrianer och yazidier, säkerställs, samt att de som tvingats fly området under den militära offensiven tillåts återvända till sina hem.

Stockholm den 30 oktober 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.