Till innehåll på sidan

En enhet för utredande av bidragsbrott

Skriftlig fråga 2020/21:3446 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-13
Överlämnad
2021-08-16
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-30
Sista svarsdatum
2021-08-30
Besvarad
2021-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 12 augusti meddelades en dom i Göteborgs tingsrätt i ett mål om bidragsbrott. 18 personer med kopplingar till ett assistansbolag dömdes för grova bedrägerier och grova bidragsbrott mot Försäkringskassan och Göteborgs stad. När detta skrivs har domen ännu inte vunnit laga kraft.

Brotten pågick under åren 2012–2020 och omfattar 40 miljoner kronor. Såväl den ekonomiska omfattningen och skadan som hur länge denna stöld har pågått är mycket upprörande. Det är brottslighet som på ett utstuderat sätt utnyttjar den svenska välfärden, som är avsedd för dem med allra störst behov.

Socialförsäkringsministern har i en kommentar i medierna, rörande ett annat fall, benämnt den här typen av brottslighet som ”… systemkritiskt, det är på riktigt ett hot mot vårt samhälle” I samma artikel utlovar ministern att Försäkringskassan ska få ”brottsutredande befogenhet”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter från november förra året skrev Försäkringskassans generaldirektör att han vill att en bidragsbrottsenhet ska inrättas inom Försäkringskassan för att utreda bidragsbrott, på samma sätt som Skatteverket utreder skattebrott. Vi moderater har också motionerat om just detta.

Redan genom SOU 2017:37 föreslogs inrättandet av en bidragsbrottenhet på Försäkringskassan, liknande den modell som finns hos Skatteverket för utredning av skattebrott. Regeringen har inte gått vidare med förslaget, trots att den upprepade brottsligheten visar att det är angeläget att en sådan kommer på plats.

Min fråga till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är:

 

Kommer ministern att ta några initiativ för att säkerställa att det inrättas en bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan, och när räknar ministern i så fall med att en sådan kan finnas på plats?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3446 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2020/21:3446 av Maria Malmer Stenergard (M)
En enhet för utredande av bidragsbrott

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag kommer att ta några initiativ för att säkerställa att det inrättas en bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan, och när jag i sådana fall räknar med att en sådan kan finnas på plats.

Felaktiga utbetalningar och missbruk av välfärdssystemen minskar förtroendet för våra solidariskt finansierade välfärdssystem och äventyrar den grundläggande legitimiteten för välfärdspolitiken. Denna legitimitet är förutsättningen för att upprätthålla och utveckla vårt välfärdssamhälle och upprätthålla vår vilja till solidarisk skatte- eller avgiftsfinansiering. Varje skattekrona som inte tydligt tillförs sitt ändamål riskerar att undergräva skattebetalningsviljan. Betydande belopp betalas ut felaktigt från välfärdssystemen varje år. För att förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar och förebygga brottslighet riktad mot välfärdssystemen bör kontrollerna av utbetalningar från välfärdssystemen stärkas.

Regeringen har därför vidtagit ett stort antal åtgärder för att förhindra missbruk av välfärdssystemen. Det handlar exempelvis om ett ordentligt resurstillskott till myndigheterna för deras arbete med att förhindra välfärdsbrottslighet. Men också beslut om lagändringar och utredningar; exempelvis har lagstiftningen kring brott mot välfärdssystemen skärpts.

I juni 2021 beslutade regeringen att tillsätta en utredning för att se över möjligheterna att stärka arbetet med att bekämpa bidragsbrott mot Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. En central del i utredningen kommer att vara att ta ställning till hur arbetet ska organiseras så effektivt som möjligt utan att kompetens som finns i dag går förlorad. Om så bedöms lämpligt ska utredaren därför lämna förslag på nya eller förändrade befogenheter för en eller flera av de brottsutredande och utbetalande myndigheterna. Utredningen ska även analysera för- och nackdelar med ett administrativt sanktionssystem för vissa bidragsbrott och utarbeta de författningsförslag som krävs för att inrätta ett sådant system. Försäkringskassan är den största utbetalande myndigheten och en majoritet av anmälningarna kommer från Försäkringskassan. Utredningen ska därför delredovisa ett betänkande avseende Försäkringskassan senast den 15 juni 2022. Slutbetänkandet ska redovisas senast den 31 augusti 2023.

Stockholm den 30 augusti 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.