Elområden

Skriftlig fråga 2011/12:185 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-28
Anmäld
2011-11-29
Besvarad
2011-12-06
Svar anmält
2011-12-06
Besvarad
2011-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2011/12:185 Elområden

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Energieffektivisering är en grundläggande beståndsdel i en framtida energipolitik. Vi har ett högre mål för effektivisering av energianvändningen i Sverige och beklagar att stödet för investeringar i solvärme och solel har avvecklats. Sverige behöver satsningar för att stimulera förnybar energi och inhemsk energiproduktion i stället för importberoende. Förnybart tillsammans med en effektivare energianvändning är lönsamt och kan leda till innovationer för nyföretagande, ge arbetstillfällen och exportinkomster. Problemen med höga elpriser, extrema prissvängningar och handelsstörande beteenden på energimarknaderna måste även angripas genom en förändring av EU:s politik. Vi vill göra en översyn av hela den nordiska elmarknaden ur ett konsumentperspektiv.

Vi socialdemokrater har även hävdat att Sverige skulle betraktas som ett elprisområde. Regeringen har heller inte gjort tillräckligt för att lyfta fram konsekvenser av att dela in Sverige i olika elprisområden. Vi har pekat på vikten av att underlätta situationen för svenska elkonsumenter genom att investera och bygga ut nätkapaciteten. Svenska kraftnät uppger att gränserna satts utifrån flaskhalsar i nätets överföringsförmåga. Ansvarigt statsråd har svarat riksdagen med att ansvaret är myndigheters. Men genom att förslaget nu blir verklighet bör till exempel gränsdragningarna av elområden ses över. Situationen kan underlättas för svenska elkonsumenter genom investeringar och utbyggnad av nätkapaciteten.

Avser statsrådet Anna-Karin Hatt att ta några initiativ mot bakgrund av det anförda om effekter av införande av elområden?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:185 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 6 december

Svar på fråga

2011/12:185 Elområden

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ mot bakgrund av effekterna av införande av elområden.

Arbetet med att utveckla den nordiska elmarknaden är en ständigt pågående process. Själv har jag lagt stor vikt vid energisamarbetet inom ramen för nordiska ministerrådet där Sverige under flera år aktivt drivit frågan om att genomföra strategiskt viktiga nätinvesteringar i Norden. En annan fråga som regeringen prioriterar är införandet av en nordisk slutkundsmarknad där konsumenten sätts i centrum. Sverige har därtill tagit initiativ till att genomföra en nordisk studie som ska ge förslag på hur den nordiska elmarknaden kan förbättras till nytta för konsumenten.

Som Carina Hägg känner till följer de elområdesgränser som Affärsverket svenska kraftnät dragit de fysiska begräsningarna som i dag finns i det svenska stamnätet. Under den kommande tioårsperioden kommer det att satsas 3,5 miljarder per år på att bygga ut stamnätet, bland annat genom den så kallade Sydvästlänken, vilket kommer att minska de fysiska begränsningarna. Jag kan konstatera att denna investeringsnivå är sex gånger högre än den som gällde under den period då Socialdemokraterna senast satt i regeringsställning. Den planerade Sydvästlänken är mycket viktig för att prisskillnaderna inte ska bli bestående.

I budgetpropositionen för 2012 aviserades att regeringen avser att följa upp effekterna av de nya elområdena. Regeringen gav därför i september i år två uppdrag till Energimarknadsinspektionen. Det första uppdraget är att följa upp och analysera de eventuella skillnaderna på elpriset som införandet av elområden kan innebära och de konsekvenser som indelningen av elområden har på konsumenternas möjlighet att göra aktiva val. I uppdraget ingår även att belysa andra konsekvenser som införandet av elområden medför samt komma med förslag på åtgärder som kan förbättra marknadens funktion. Uppdraget ska redovisas den 30 juni 2012. Det andra handlar om att utreda eventuella effekter på konkurrenssituationen på elmarknaden med anledning av införandet av elområden och ska redovisas den 30 april 2012.

Utöver nämnda uppdrag avseende effekterna av införandet av elområden har Näringsdepartementet givit forskare vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet i uppdrag att utvärdera elmarknaden ur ett konsumentperspektiv.

Frågan om elmarknadens utveckling ur ett konsumentperspektiv är mycket central i mitt arbete, såväl på nordisk som på nationell nivå, och det är därför frågor som jag följer väldigt noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.