Elever som nekas reseersättning

Skriftlig fråga 2017/18:346 av Solveig Zander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-28
Överlämnad
2017-11-29
Anmäld
2017-11-30
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Alla oavsett politisk tillhörighet anser att utbildning är en viktig förutsättning för att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomar uppmuntras också till att skaffa utbildning och får på olika sätt stöd för att kunna studera.

Nu sätter Förvaltningsrätten stopp för att elever ska erhålla reseersättning för att komma till och från skolan. Man måste vara fyllda 16 år och få reseersättning första kvartalet efter det att man fyllt 16 år. Detta innebär att ungdomar som fyller år i december inte har samma förutsättningar som de som fyller år i januari. Ungdomar som fyller 16 år i slutet av året kan med andra ord inte fullfölja skolan eller börja på gymnasiet, av ekonomiska skäl.

I motiveringen från Förvaltningsrätten är det laglighetsprövningen som avgör rättens beslut, vilket innebär att om kommunen betalar ut reseersättning begår man ett lagbrott, eftersom det strider mot lagen. Detta är något som har uppmärksammats bland annat i Håbo kommun. I vårt land har vi via lagstiftning möjliggjort för ungdomar att utbilda sig tack vare bland annat förlängt barnbidrag, studiebidrag och studielån.

I vårt land är taxorna för pendling med allmänna kommunikationer mycket varierande, och på många ställen är det inte ens möjligt, utan det fordras skjuts med bil. Oavsett var man bor ska man ha rätt att ta sig till skolan till lägsta priset. Men utgiften kan vara högre än vad föräldrar i vissa inkomstklasser klarar av. Det är dags att undanröja hindret så att kommunen kan betala reseersättning och ungdomar kan delta i utbildning på lika villkor.

Med hänvisning till ovanstående är min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att möjliggöra för kommunerna att betala ut reseersättning till ungdomar som fyllt 16 år?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:346 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)



PAGE

2


Dnr U2017/04780/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:346 av Solveig Zander (C) Elever som nekas reseersättning

Solveig Zander har frågat utbildningsministern vilka åtgärder han avser vidta för att möjliggöra för kommunerna att betala ut reseersättning till ungdomar som fyllt 16 år. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Som jag tolkar Solveig Zanders fråga så avses här ungdomar som inte har fyllt 16 år.

Kommunerna svarar för kostnader för elevernas dagliga resor mellan bostaden och skolan enligt 2 § lagen (1991:1110) om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor. För de elever som är berättigade till studiehjälp är elevernas hemkommuner skyldiga att bekosta dagliga resor mellan bostaden och skolan om färdvägen är minst sex kilometer.

Bestämmelsen i 2 § lagen om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor är alltså utformad så att kommunens ansvar för stödet gäller för en elev som har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395). Studiebidrag får lämnas från och med kvartalet närmast efter det kvartal då den studerande fyller 16 år. Innan dess utbetalas barnbidrag.

En utredning har sett över studiehjälpen, inklusive frågan om elevresor. Utredningens förslag presenterades i betänkandet Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52), ett betänkande den förra borgerliga regeringen valde att inte remittera.

Utredningen lämnade bl.a. ett förslag till lag om ändring i lagen om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor. Innebörden av förslaget är att en elev som inte uppnått åldern för rätt till studiehjälp i form av studiebidrag men i övrigt uppfyller villkoren för bidraget ska, när det gäller rätt till stöd enligt denna lag, jämställas med en elev som har rätt till studiehjälp.

Den nuvarande regeringen remitterade betänkandet under 2015 och det bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 6 december 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.