Elektricitet som förnybart drivmedel

Skriftlig fråga 2008/09:553 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-10
Svar anmält
2009-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2008/09:553 Elektricitet som förnybart drivmedel

av Lars Gustafsson (kd)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

I Rapport den 27 januari informerar statsrådet Maud Olofsson att hon ämnar diskutera med de större elleverantörerna om hur ett landsomfattande nät av tankställen för elbilar kan uppföras i Sverige.

Sedan 2005 har allt fler försäljare av drivmedel genom den populärt kallade pumplagen kommit att omfattas av kravet att tillhandahålla minst ett förnybart drivmedel på sin drivmedelstation. Drivmedelsförsäljarna har i praktiken varit hänvisade till etanol som förnybart drivmedel vilket för många handlare varit en mycket tung investering.

I EU:s klimat- och energipaket finns ett förnybart mål för transportsektorn. I processen utvecklades detta under 2008 från att ha handlat om biodrivmedel till att även omfatta förnybar energi i stort, inkluderande förnybar el. I kravet om förnybart bränsle på drivmedelstationerna ingår inte tillhandahållande av elektrisk uppladdning som ett alternativ. Om elektricitet skulle inkluderas som förnybart drivmedel för transportändamål skulle drivmedelsstationerna välja en billigare investering och framväxten av ett nät för tankställen till elbilar skulle accelerera.

Med anledning av det anförda, avser ministern att ta några lagstiftningsinitiativ för att inkludera tillhandahållande av elektricitet för laddning av elbilar bland de förnybara alternativ pumplagen kräver?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:553 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 10 februari

Svar på fråga

2008/09:553 Elektricitet som förnybart drivmedel

Miljöminister Andreas Carlgren

Lars Gustafsson har frågat näringsminister Maud Olofsson om hon avser att ta några lagstiftningsinitiativ för att inkludera tillhandahållandet av elektricitet för laddning av elbilar bland de förnybara alternativ pumplagen kräver. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vid utformningen av lagen (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, den så kallade pumplagen, valde den förra regeringen att undanta elektricitet från definitionen av förnybart drivmedel. Motiveringen var att det annars hade varit tillräckligt för bensinstationerna att tillhandahålla ett eluttag för att uppfylla lagkravet.

Mot denna bakgrund är min bedömning att ett inkluderande av elektricitet i pumplagen skulle påverka nya investeringar i tankställen för förnybara flytande och gasformiga fordonsbränslen, såsom etanol, biodiesel, biogas och vätgas negativt. Därmed skulle lagen inte bidra till att öka tillgängligheten till dessa bränslen även utanför de stora städerna och trafiklederna. Jag kommer således inte att verka för att just pumplagen ändras för att inkludera elektricitet.

Däremot delar jag uppfattningen att också elbilar och laddhybrider kommer att spela en stor roll i framtidens transporter och i arbetet med att minska fordonssektorns utsläpp. För att lyckas med detta krävs att elbolagen tillhandahåller en infrastruktur för att ladda bilarna och att biltillverkarna börjar tillverka laddhybrider. Jag ser därför mycket positivt på de initiativ som elföretagen har tagit för att driva på och utveckla en infrastruktur för tankstationer för laddhybrider. Dessa initiativ visar också att det inte finns behov av att ändra i pumplagen för att skapa intresse hos elföretagen. Det kan även finnas skäl att se över vilka åtgärder som krävs för att stimulera utbyggnad av laddinfrastruktur och introduktion av fordon, samt vilka befintliga regelverk som kan behöva ändras.

När det gäller utvecklingen av elbilar och laddhybrider finns flera stora tekniska utmaningar. Bland annat är batterierna inte riktigt färdigtestade ännu. Dessutom kostar batteri och två drivsystem – elmotor samt förbränningsmotor – en hel del. Regeringen satsar årligen stort på fordonsutveckling inom ramen för fordonsforskningsprogrammet i syfte att möta dessa utmaningar och påskynda teknikskiftet till elbilar och laddhybrider. Programmet förutsätter dock motsvarande finansiering från näringslivet. Vidare inleddes under 2008 dels ett nationellt projekt för att utveckla laddhybrider med ekonomiskt stöd från staten, dels ett samarbetsprojekt mellan USA och Sverige med syftet att utveckla teknik för laddhybrider.

Jag vill också passa på att informera om att det redan i dag finns flera ekonomiska fördelar för ägare av elbilar eller laddhybrider, såsom miljöbilspremie, lägre förmånsbeskattning och lägre fordonsskatt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.