Effektivisering av Arbetsförmedlingen

Skriftlig fråga 2017/18:1098 av Erik Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-26
Överlämnad
2018-03-27
Anmäld
2018-03-28
Svarsdatum
2018-04-04
Sista svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Inför riksdagsvalet 2014 lovade Ylva Johansson att vända Arbetsförmedlingens nedåtgående trend. Ministerns egna ord var: ”Omgående efter ett regeringsskifte kommer Socialdemokraterna därför att fatta beslut om en nystart för Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlare ska kunna fokusera på att förmedla jobb, inte på att administrera arbetslösheten.” Men fortfarande har Arbetsförmedlingen det lägsta förtroendet bland svenska myndigheter, antalet inskrivna med långa tider ökar och matchningen försämras.

Den försämrade matchningen har identifierats av flera expertorgan, och Arbetsförmedlingen själv menar att matchningen blir den stora utmaningen framöver. Bristen på arbetskraft blir enligt Arbetsförmedlingen alltmer utbredd.

Regeringen har försenat en nödvändig reformering av Arbetsförmedlingen och fortsätter i stället att ösa ut miljarder på en arbetsmarknadspolitik som inte fungerar. Förtroendet är kört i botten, och det rapporteras kontinuerligt om myndighetens misslyckanden. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

Därför vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur avser ministern och regeringen att göra Arbetsförmedlingen mer effektiv?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1098 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018/00770/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1098 av Erik Andersson (M) Effektivisering av Arbetsförmedlingen

Erik Andersson har frågat mig hur regeringen avser att göra Arbetsförmedlingen mer effektiv.

Sedan regeringen tillträdde är det 250 000 fler som har ett jobb. Arbetsmarknaden är stark. Den starka efterfrågan på arbetskraft har medfört en stigande brist på arbetskraft med efterfrågade kompetenser samtidigt som antalet inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen som har svårt att möta kraven på arbetsmarknaden ökar.

Styrningen av Arbetsförmedlingen var tidigare allt för detaljerad. Regeringen påbörjade omgående arbetet med att reformera styrningen och att genomföra förenklingar i det arbetsmarknadspolitiska regelverket för att ge större utrymme för arbetsförmedlarna att göra professionella bedömningar och för att effektivisera verksamheten. Ungdomsarbetslösheten har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2003 och antalet ungdomar som är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen har minskat med 30 000 sedan hösten 2014. Detta samtidigt som ett stort antal unga har tillkommit som nyanlända inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Antalet nyanlända som går till arbete eller studier 90 dagar efter etablering ökade under 2017. Ökningen har fortsatt för både januari och februari 2018 och låg i februari på 41 procent.

Inom Arbetsförmedlingen pågår ett viktigt arbete med att utveckla myndigheten. I detta arbete har Arbetsförmedlingen bl.a. arbetat med att stärka arbetsgivararbetet. Under 2017 anmäldes knappt 1,3 miljoner lediga platser till Arbetsförmedlingen. Detta är något lägre än 2016, men antalet anmälda lediga platser ligger fortsatt på historiskt höga nivåer. Arbetsförmedlingen har utvecklat flera nya digitala tjänster som förenklar för både arbetsgivare och arbetssökande i kontakterna med Arbetsförmedlingen.

Regeringen gav i februari 2017 ett utökat uppdrag till Delegationen för unga och nyanlända till arbetet (Dua) som innebär att Duas uppdrag även ska omfatta samverkan om nyanlända. Under 2017 har Dua arbetat med att ta fram en modell för fördjupad samverkan mellan Arbetsförmedlingen och enskilda kommuner. Sammanlagt 243 kommuner ansökte om statsbidrag för att ta fram överenskommelser om fördjupad samverkan om nyanländas etablering i arbetslivet. Detta har per den 27 mars 2018 resulterat i att Dua har fått in 183 överenskommelser om fördjupad samverkan, omfattande 240 kommuner. Lokala jobbspår ska säkra att arbetsgivarnas kompetensbehov tillgodoses samtidigt som de för individen ska innebära en effektiv väg till arbete. De lokala jobbspåren ska vara kopplade till konkreta arbetsplatser och innehålla olika former och kombinationer av utbildning och insatser för att motsvara arbetsgivarnas kravprofiler. Jobbspåren ska leda till en anställning och arbetsgivarna kan medverka redan från början.

Stockholm den 29 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.