Svar på fråga 2021/22:940 av Linda Modig (C)
Effektivare bekämpning av drograttfylleri
Linda Modig har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth om han tänker verka för att regeringen lämnar förslag om att ge polismän och tjänstemän från Tullverket och Kustbevakningen möjlighet att rutinmässigt genomföra sållningsprov för narkotika i trafiken.
Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Att köra påverkad av narkotika innebär att man utsätter andra människor för stora risker. Det kan inte tolereras. Det är viktigt att den som begår trafikbrott kan straffas på ett adekvat sätt och att det finns goda förutsättningar att upptäcka brottsligheten.
Regeringen har tagit flera initiativ på området. I december 2021 remitterades förslag om att maximistraffet för bl.a. rattfylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Det innebär att den som kör påverkad vid behov kan frihetsberövas redan i samband med ett ingripande av polis eller tulltjänsteman. Det föreslås även att maximistraffet för grovt rattfylleri höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år. Vidare lämnas förslag som innebär att det vid återfall i rattfylleribrott normalt ska dömas för grovt rattfylleri.
Regeringen har också tillsatt en utredning som har haft i uppdrag att bl.a. utreda förutsättningarna för att utföra sållningsprov av narkotika i trafiken. Utredningen har föreslagit en ny lag som möjliggör sådana prov, även utan att misstanke om brott föreligger. Enligt förslaget ska analys av ögon och ögonrörelser samt salivtester kunna utföras av polismän samt av tjänstemän vid Kustbevakningen och Tullverket. Förslaget har remitterats och bereds nu i Regeringskansliet.
Stockholm den 9 februari 2022
Morgan Johansson