E-recept i Norden

Skriftlig fråga 2018/19:732 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-07
Överlämnad
2019-06-10
Anmäld
2019-06-11
Svarsdatum
2019-06-19
Sista svarsdatum
2019-06-19
Besvarad
2019-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

I dag är det svårt att hämta ut ett svenskt recept i Norge om man saknar ett pappersrecept. I Sverige har man i stor utsträckning övergått från papper till e-recept. Läkaren skriver ut medicinen genom att digitalt skicka informationen till apoteket. Patienten i sin tur hämtar medicinen på närmaste apotek. Det går också att ringa eller via nätet förnya recept hos sin läkare. Det innebär att patienten kan vara på resande fot inom landet, vara i sommarstugan eller på jobbet och förnya och sedan hämta ut receptet. Men om patienten gränspendlar, är på tjänsteresa eller är på semester i Norden och har glömt sina mediciner hemma, då går det inte att hämta ut dem på närmaste apotek om man inte har ett pappersrecept. Patienten måste i stället ta sig tillbaka till hemlandet.

I Nordiska rådet arbetar vi för att det ska vara enkelt att resa, gränspendla, flytta och arbeta i Norden. För att det ska fungera smidigt och enkelt måste problemen med gränshinder lösas. Det gäller på alla områden, till exempel inom hälso- och sjukvården

Nordiska rådets välfärdsutskott har ställt sig bakom den socialdemokratiska gruppens förslag om att nordiska medborgare ska kunna hämta ut e-recept i hela Norden och att nordiska e-recept ska kunna hämtas ut inom EU.  En sådan möjlighet skulle underlätta avsevärt för patienter samt minska administrationen för sjukvården.

Jag har tidigare lyft denna fråga till vår tidigare Nordenminister Margot Wallström under Nordiska rådets session 2018 och fick då ett positivt svar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Kommer statsrådet i egenskap av ny Nordenminister att ta upp denna fråga på nästa möte med samarbetsministrarna?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:732 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:732 av Lars Mejern Larsson (S)
E-recept i Norden

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag kommer ta upp frågan om elektroniska läkemedelsrecept i Norden på mitt nästa möte med de nordiska samarbetsministrarna.

Att göra det möjligt att använda sig av elektroniska läkemedelsrecept över gränserna i Norden var en särskild prioritering under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2018. Regeringen lanserade bland annat ett projekt kring lösningar för vård och omsorg på distans som löper till år 2020 där ett delprojekt rör just att möjliggöra e-recept över landgränserna i Norden. Ansvaret för projektet ligger under Nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik och leds av E-hälsomyndigheten i samarbete med den nordiska e-hälsoarbetsgruppen. Inom ramen för projektet pågår ett gemensamt utvecklingsarbete där E-hälsomyndigheten för närvarande håller på att kartlägga vilka hinder som finns. Det arbetet kommer utmynna i en rapport som avses lanseras hösten 2019. Inom ramen för arbetet med EU:s så kallade patientrörlighetsdirektiv pågår också insatser för att underlätta överföringen av elektroniska läkemedelsrecept inom Europa och de nordiska länderna är aktiva i detta arbete.

Arbete pågår även inom Nordiska ministerrådet för digitalisering, med fokus på att skapa möjligheter för att utveckla tjänster för informationsutbyte över landsgränserna. Vid det senaste ministermötet på Island den 14 maj beslutade digitaliseringsministrarna att genomföra en studie för att identifiera vilka gränsöverskridande digitala tjänster som har störst nytta för medborgare och företag. Gränsöverskridande e-recept är ett sådant tydligt exempel.

Mot bakgrund av att frågan är prioriterad för Sverige så tar jag gärna tillfället i akt att ta upp den med mina nordiska ministerkollegor i samband med vårt nästa möte på Island den 19 juni.

Stockholm den 18 juni 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.