Till innehåll på sidan

Dubbelbeskattningsavtalet mellan Spanien och Sverige

Skriftlig fråga 2005/06:1507 av Lundberg, Agneta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-28
Anmäld
2006-04-28
Besvarad
2006-05-04
Svar anmält
2006-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2005/06:1507 av Agneta Lundberg (s) till finansminister Pär Nuder (s)

Dubbelbeskattningsavtalet mellan Spanien och Sverige

Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med Spanien. De svenskar som bor i Spanien, inte minst de pensionärer som bor där, är mycket missnöjda med det avtalet.

När man som pensionär boende i Spanien vill ta ut sin svenska pension betalar man först skatt i Sverige. Sedan får man deklarera för bruttobeloppet i Spanien. När det skickas en kopia på den spanska deklarationen till Skatteverket i Stockholm får man tillbaka en summa motsvarande den spanska skatten. Under en period på flera månader ligger man dock ute med pengar för skatt i två länder. För många är detta onödigt byråkratiskt och dessutom ett bekymmer rent ekonomiskt, som kan innebära att man måste låna i bank till dess skattepengarna kommer från Sverige. Vårt medlemskap i EU ska ju underlätta rörligheten mellan länder.

När det gäller finländare skrivna i Spanien och svenskar boende till exempel i Frankrike beskattas de endast i hemvistlandet. Det är angeläget att reglerna underlättar rörligheten mellan länderna och att de är lika för alla svenska medborgare oavsett var de bor i Europa.

Det spansk-svenska avtalet som jag här åberopar är 30 år gammalt, och det har hänt väldigt mycket under denna tid; bland annat är Sverige nu EU-medlem.

Vad avser finansministern att göra för att omförhandla detta avtal med den spanska regeringen så att även de svenska pensionärerna endast beskattas i hemvistlandet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1507 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2005/06:1507 om dubbelbeskattningsavtalet mellan Spanien och Sverige

Finansminister Pär Nuder

Agneta Lundberg har frågat mig vad jag avser att göra för att omförhandla skatteavtalet med den spanska regeringen så att svenska pensionärer endast beskattas i hemvistlandet.

Bakgrunden till frågan är att skatteavtalet mellan Spanien och Sverige föreskriver att utbetalningar enligt socialförsäkringslagstiftningen och utbetalningar på grund av pensionsförsäkring som betalas från Sverige till mottagare med hemvist i Spanien får beskattas i Sverige. Om mottagaren är begränsat skattskyldig i Sverige sker beskattning enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta @ SINK. Skatteuttaget är 25 % av betalningens belopp. Även Spanien som hemviststat har rätt enligt avtalet att beskatta sådana betalningar. Den dubbelbeskattning som uppkommer undanröjs genom avräkning av den spanska skatten från den svenska skatten.

Det vanliga sättet att undanröja denna dubbelbeskattning vore att Spanien som hemviststat medger avräkning av den svenska skatten mot spansk skatt. Det hade då varit tillräckligt om den skattskyldige hade betalat in eventuell mellanskillnad mellan den svenska och spanska skatten till spanska skattemyndigheter. Den skattskyldige hade då inte under någon tid behövt ligga ute med skatten.

Tyvärr var detta en ordning som Spanien vid förhandlingarna om skatteavtalet inte kunde acceptera. Spanien insisterade på att få den primära beskattningsrätten till denna typ av betalningar. Som en eftergift gick Sverige med på att medge avräkning av den spanska skatten mot svensk skatt (så kallad omvänd avräkning). Problemet med denna ordning är att den spanska skatten är okänd då den svenska skatten dras, det vill säga vid utbetalningen. Svensk skatt återbetalas så snart den skattskyldige till Skatteverket redovisat hur stor spansk skatt som erlagts på betalningen.

Jag är fullt medveten om att detta system inte är det enklaste att hantera för de berörda. För många pensionärer, framför allt de som lever på små pensioner, är det naturligtvis besvärligt att tvingas ligga ute med skatt i två länder under en tid.

Den ordning som vi har i skatteavtalet med Spanien beträffande dessa betalningar är resultatet av att de avtalsslutande staterna haft olika utgångspunkter och gjort olika prioriteringar vid avtalsförhandlingen. Precis som alla andra skatteavtal innehåller även detta avtal kompromisslösningar. Den gällande ordningen är inte i enlighet med den linje som Sverige driver vid förhandlingar om skatteavtal, nämligen att Sverige som källstat beskattar utbetalningen och att hemviststaten får avräkna denna skatt.

En ändring i den nuvarande ordningen kräver att skatteavtalet mellan Spanien och Sverige tas upp till förnyade förhandlingar. Detta är dock förenat med stora svårigheter. Skatteavtalet innehåller bestämmelser på många andra områden som i så fall skulle kunna bli föremål för diskussion. Vid kontakter med våra spanska motsvarigheter har dessutom framkommit att det inte finns något intresse från spansk sida av att ändra avräkningsreglerna avseende pensionsbetalningar från Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.