Dominans på mediemarknaden

Skriftlig fråga 2019/20:595 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den 12 november gav EU-kommissionen klartecken för Telias köp av Bonnier Broadcasting, och från och med den 2 december har Telia formellt tagit över Bonnier Broadcasting.

Den stora stötestenen för godkännandet var huruvida affären bröt mot EU:s konkurrensregler. I beslutet från EU-kommissionen står att Telia måste licensiera så kallade OTT-rättigheter för TV4 till minst en annan marknadsaktör, men Telia kan naturligtvis också välja att fortsätta att licensiera OTT-rättigheter för TV4 till alla marknadsaktörer, så som skett hittills.

Om Telia väljer att lägga sig på miniminivån i EU-villkoren och ge rättigheterna till endast en ytterligare aktör innebär det att en stor andel hushåll inte längre kommer att kunna se TV4 på digitala plattformar, vilket innebär att mediemångfalden inskränks. Det är alltså Telia, där staten är största ägaren, som beslutar om det är mediemångfalden eller det delstatliga företagens marknadsposition som ska prioriteras. Denna situation är helt ny och har sin bakgrund i att Telia har fått tillåtelse att förvärva Bonnier Broadcasting.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser statsrådet att tydliggöra hur regeringen ser på frågan om mediemångfald givet risken att TV4 inte längre blir tillgänglig för alla hushåll i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:595 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/03111/BSÄ

N2019/03122/BSÄ

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på frågor 2019/20:561 och 595 av Lars Hjälmered (M)
Inskränkningar i mediemångfalden och Dominans på mediemarknaden

Lars Hjälmered har frågat mig om jag kommer vidta någon åtgärd för att säkerställa att ett statligt företag inte agerar så att mediemångfalden inskränks och om jag avser att tydliggöra hur regeringen ser på frågan om mediemångfald givet risken att TV4 inte längre blir tillgängligt för alla hushåll i Sverige.

Målen för den svenska mediepolitiken är att stödja yttrandefrihet, mångfald, massmediernas oberoende och tillgänglighet samt att motverka skadlig mediepåverkan. Mediamångfalden i Sverige är alltså ett viktigt politiskt mål och något som aktualiserats i samband med Telia Company ABs förvärv av Bonnier Broadcasting AB och TV4 AB. En diskussion måste ske utifrån fakta och med olika roller i åtanke.

Staten är inte majoritetsägare i Telia Company AB. Telia Company AB är ett börsnoterat aktiebolag. Bolagets styrelse och ledning ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet.

Det fall som Lars Hjälmered tar upp rör sig om operativ verksamhet i form av en affärsförhandling mellan TV4 AB och Com Hem AB.

Jag kan konstatera att i samband med förvärvet av Bonnier Broadcasting AB och TV4 AB åtog sig Telia Company AB att göra vissa åtaganden gentemot EU-kommissionen för att garantera att konkurrensläget på mediemarknaden i Norden förblir väl fungerande. Jag utgår självklart från att Telia Company AB följer dessa åtaganden.

Jag välkomnar den grundliga analys och genomgång som Kommissionen gjort av Telia-affären utifrån konkurrenssituationen på den svenska tv- och tv-distributionsmarknaden i Sverige och Finland.

Mediepolitiskt är det viktigt att det finns bärkraftiga nationella aktörer i en tid av konkurrens från stora internationella innehållsdistributörer.

Stockholm den 17 december 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.