Dödsdomen mot Meriam Yenhya Ibrahim

Skriftlig fråga 2013/14:671 av Amineh Kakabaveh (V)

Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Meriam Yenhya Ibrahim har dömts till döden av en domstol i Sudan. Hennes ”brott” är att hon har lämnat islam. Meriam är också dömd till att piskas för äktenskapsbrott, eftersom hennes giftermål med en kristen man inte anses vara legitimt. Meriam är fängslad under svåra omständigheter. Hon sitter inspärrad med sin 20 månader gamla son. Dessutom är hon gravid i åttonde månaden. Av denna anledning har domen ännu inte verkställts. Omvärlden måste reagera. Hon fick sitt andra barn i fängelset. Meriam togs inte till sjukhus, vilket möttes av omfattande kritik. Det gjorde även dödsdomen, som har ifrågasatts världen över. Människorättsgrupper har reagerat, liksom flera länder, exempelvis Storbritannien.

Det har förekommit rykten om eventuell frigivning, men dessa har visat sig vara falska. Abubakar Al-Sidiq, det sudanesiska utrikesdepartementets talesperson, menar att ett frigivande kräver ett domstolsbeslut, och något sådant har ännu inte kommit. Meriam har enligt Amnesty International fått tillåtelse att ta hand om barnet tills det fyller två år. Därefter ska dödsdomen verkställas. Sedan februari, då Meriam fängslades, har hon även haft sin son med sig i fängelsecellen. Sonen har under den här tiden dragit på sig en rad sjukdomar på grund av insekter och dålig hygien i fängelset. Enligt maken Daniel Wani hålls Meriam dessutom fastkedjad vid anklarna inne i fängelsecellen.

Det utövas ett starkt tryck på henne från muslimska religiösa ledare att hon ska övergå till islam. Meriams far var muslim, men Meriam uppfostrades av sin mor, som är kristen. Det är för att hon har anammat moderns och inte sin fars religion som hon har dömts till döden. Det är viktigt att Sveriges utrikesminister uttalar sig om fall som detta. Det behövs påtryckningar från både organisationer och stater. Enligt Meriams advokat är domen överklagad och ska prövas. Advokaten är försiktigt optimistisk. Meriams fall har väckt stor internationell uppmärksamhet, men Sveriges regering har inte ännu uttalat sig i fallet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser utrikesministern att göra för Sveriges del samt inom EU och FN för att stoppa avrättningar av detta slag?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-06-10 Överlämnad: 2014-06-10 Besvarad: 2014-06-18 Sista svarsdatum: 2014-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga