Dödandet i Gaza

Skriftlig fråga 2013/14:732 av Anders Karlsson (S)

Anders Karlsson (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Med sorg och förstämning ser vi på dödandet i Gaza. Många svenskar har idag också anhöriga och bekanta i både Gaza och Israel. Vägen till fred går knappast genom krig. Dödandet fyller snarare på det ömsesidiga hatet – även det som finns under ytan i Sverige.

Drygt 700 palestinier, främst civila, och ett 30-tal israeler uppges till dagens datum, den 24 juli 2014, ha dödats i konflikten som nu är inne på sin tredje vecka. Läkare utan gränser och andra frivilligorganisationer rapporterar om en svår humanitär situation på Gazaremsan. Det är svårt för hjälparbetare att röra sig, svårt att få in material till sjukhusen och allra svårast är det för civilbefolkningen som ibland inte kan nå sjukhusen.

Stor svensk kraft och mycket av EU:s utrikespolitiska intresse ägnas åt Ukraina, i sak är dock fler svenska medborgare och boende i Sverige personligt berörda av Gaza-konflikten. Samma kraft som ägnas åt att försöka få Ryssland att sluta understödja separatisterna i Ukraina borde ägnas åt att försöka få Israel att sluta med blodbadet på Gaza. Givetvis måste också Hamas raketattacker upphöra men antalet offer kan väl anses säga något om styrkeläget i konflikten och vem som borde visa mer återhållsamhet.

Jag har följande fråga. Vad gör utrikesministern för att stoppa blodbadet på Gaza som även personligt berör så många i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Överlämnad: 2014-07-24 Inlämnad: 2014-07-24 Sista svarsdatum: 2014-08-07 Besvarad: 2014-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga