Distanshandel med alkoholhaltiga drycker

Skriftlig fråga 2016/17:124 av Sten Bergheden (M)

Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Regeringen föreslår att handel med alkoholhaltiga drycker på nätet ska försvåras. I dag kan privatpersoner köpa alkohol lagligt via internet från ett stort antal företag, för att sedan få varorna hemlevererade. Enligt Socialdepartementets förslag ska den typen av försäljning stoppas, och den som vill köpa alkohol måste i stället själv göra det på distans och därefter se till att få det importerat och hemskickat med en separat transport. Syftet är enligt Gabriel Wikström att skydda Systembolagets monopol. I en intervju i Sveriges Radio sa Wikström: Ytterst handlar det om att skydda den svenska alkoholpolitiken, som framförallt syftar till att barn och unga inte ska få tag i alkohol..

Att barn och unga inte ska få tag på alkohol är det få som motsätter sig. Frågan är bara om en förändring av reglerna för distanshandel med alkoholhaltiga drycker kommer att göra någon skillnad. Att göra det svårare för vin- eller spritkonnässörer att köpa varor som är svåra, eller inte går, att få tag på genom Systembolaget påverkar knappast alkoholkonsumtionen hos ungdomar. Däremot kommer förslaget sannolikt att försvåra för de företag som sysslar med näthandel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en förändring av reglerna för distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker inte ska ha en negativ påverkan på de företag som i dag är verksamma i branschen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-10-13 Överlämnad: 2016-10-14 Anmäld: 2016-10-18 Svarsdatum: 2016-10-26 Sista svarsdatum: 2016-10-26
Svar på skriftlig fråga