diskrimineringsfrågor i Europakonventionen

Skriftlig fråga 1999/2000:661 av Granlund, Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-07
Anmäld
2000-03-14
Besvarad
2000-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga 1999/2000:661

av Marie Granlund (s) till utrikesminister Anna Lindh om diskrimineringsfrågor i Europakonventionen

Europarådets uppdrag är att medverka till Europas demokratiska säkerhet på grundval av kraven på demokrati, mänskliga rättigheter och en fungerande rättsstat.

En stor del av Europarådets verksamhet består av att utarbeta konventioner. En av de viktigaste är den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Europarådets parlamentariska församling behandlade på januarisessionen ett förslag från ministerkommittén om vissa förändringar av Europakonventionen. Den parlamentariska församlingen beslutade att uppmana ministerkommittén att införa två tillägg till förslaget. Det ena tillägget var att män och kvinnor ska vara lika inför lagen och det andra att till listan på faktorer som omfattas av diskrimineringsförbud tillföra sexuell läggning.

Min fråga till utrikesministern är om Sverige kommer att verka för den parlamentariska församlingens förslag i ministerkommittén.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:661 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 1999/2000:661 om diskrimineringsfrågor i Europakonventionen

Utrikesminister Anna Lindh

Artikel 14 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna innehåller ett diskrimineringsförbud. Förbudet gäller bara de rättigheter som finns i konventionen och dess tilläggsprotokoll, t.ex. yttrandefriheten, religionsfriheten och skyddet för äganderätten. Under en längre tid har man inom Europarådet arbetat på ett nytt tilläggsprotokoll till konventionen med ett allmänt diskrimineringsförbud. Avsikten är att förbjuda diskriminering i alla dess former, dvs. inom alla samhällsområden och av alla möjliga skäl. Europarådets parlamentariska församling har föreslagit två tillägg till detta protokoll. Marie Granlund har frågat mig om Sverige kommer att verka för den parlamentariska församlingens förslag i ministerkommittén.

Den parlamentariska församlingens första förslag är att införa ett särskilt stycke i texten som säger att män och kvinnor är lika inför lagen. Det andra förslaget är att införa "sexuell läggning" i listan med diskrimineringsgrunder. Majoriteten av Europarådets medlemsstater, däribland Sverige, har hittills ansett att församlingens förslag inte bör leda till någon ändring av protokollet av bl.a. följande skäl. Det är naturligtvis riktigt att man inte ska diskriminera på grund av kön eller sexuell läggning, men eftersom diskrimineringsförbudet i det nya protokollet är generellt, förbjuder det diskriminering av människor på alla tänkbara grunder. Här inräknas både kön och sexuell läggning. Att konstruera en uttömmande lista har inte ansetts möjligt. Om man försökte att göra det skulle man riskera att någon diskrimeringsgrund utelämnades av förbiseende. Om man förde in en ny diskrimineringsgrund i det nya protokollet skulle det kunna ge upphov till oklarheter om omfattningen av både protokollet och artikel 14 i konventionen. De allra flesta medlemsstaterna, inklusive Sverige, har därför ansett det lämpligast att i det nya protokollet ha samma lista med diskrimineringsgrunder som i den gamla artikel 14.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.