Till innehåll på sidan

diskriminering inom försvarets frivilligorganisationer

Skriftlig fråga 2003/04:1332 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-11
Anmäld
2004-06-14
Besvarad
2004-06-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2004-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2003/04:1332

av Mariam Osman Sherifay (s) till försvarsminister Leni Björklund om diskriminering inom försvarets frivilligorganisationer

För en tid sedan uppmärksammades ett fall där en kunnig bilkårist nekades medlemskap i en frivilligorganisation inom försvaret. Skälet var att hon bar huvudduk. Diskrimineringsombudsmannen har avskrivit ärendet eftersom det inte finns någon lagstiftning som reglerar diskriminering inom frivilligorganisationerna. Detta sker trots att det är en helt klar diskriminering att stänga ute personer som bär en viss klädsel.

Vad avser statsrådet att ta för initiativ för att komma till rätta med diskriminering inom försvarets frivilligorganisationer?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1332 besvarad av

den 18 juni

Svar på fråga 2003/04:1332 om diskriminering inom försvarets frivilligorganisationer

Försvarsminister Leni Björklund

Mariam Osman Sherifay har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med diskrimineringen inom försvarets frivilligorganisationer.

Låt mig börja med att konstatera att de frivilliga försvarsorganisationerna är fristående ideella organisationer. Regeringens möjligheter att vidta åtgärder är därför begränsade när det gäller de frivilliga försvarsorganisationerna. I dag är heller inte den diskrimineringslagstiftning som gäller för arbetslivet tillämplig på de frivilliga försvarsorganisationernas ideella verksamhet.

Det finns ett uppmärksammat fall med en bilkårist som blivit nekad att genomgå en utbildning som finansieras av Försvarsmakten, på grund av att hon bar slöja, med hänvisning till att slöjan inte är förenlig med Försvarsmaktens uniformsreglemente. Diskrimineringsombudsmannen har utrett fallet, men funnit att det i dag inte finns några rättsliga medel för att komma till rätta med den diskriminering som man anser detta innebär.

Försvarsmakten har tillsatt en arbetsgrupp som utreder frågor om diskriminering med fokus på olika religiösa minoriteters vilja att bära huvudbonad kopplat till Försvarsmaktens uniformsreglemente. Inriktningen för arbetet är att gynna mångfalden inom det militära försvaret. Frågor om integration och diskriminering är ett viktigt område för regeringen och jag tänker följa arbetet med mångfaldsfrågan i mina samtal med Överbefälhavaren.

När det gäller frågan om diskriminering kan jag nämna att Försvarsdepartementet medverkar i den parlamentariska utredningen Diskrimineringskommittén (N 2002:06). I utredningens uppdrag ingår bland annat att överväga en gemensam lagstiftning mot diskriminering som omfattar alla eller flertalet diskrimineringsgrunder och samhällsområden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.