Till innehåll på sidan

diskriminering avseende pensionsförsäkringars förmånstagare

Skriftlig fråga 2004/05:127 av Danielsson, Peter (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2004-10-15
Inlämnad
2004-10-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga 2004/05:127

av Peter Danielsson (m) till finansminister Bosse Ringholm om diskriminering avseende pensionsförsäkringars förmånstagare

Den 1 januari 1994 ändrades kommunalskattelagens regler för pensionsförsäkringar så att även vuxna barn, över 20 år, kan vara förmånstagare till efterlevandepension. Tidigare kunde bara maka, make och sambo samt barn under 20 år få ut pengar från en avlidens pensionsförsäkring. Om inga sådana fanns tillföll det sparade kapitalet försäkringskollektivet, det vill säga andra försäkringstagare i försäkringsbolaget.

I dag får barnbarn, syskon, syskonbarn eller andra familjemedlemmar fortfarande inte komma i fråga som förmånstagare. Ensamstående utan barn kan inte sätta in någon förmånstagare alls. En skild försäkringstagare får låta pengar gå till sambos barn, men inte till egna barnbarn eller syskonbarn.

Inom ramen för IPS, som enbart kan tecknas av privatpersoner, kan försäkringstagaren testamentera det sparade kapitalet utan begränsningar. I konsekvens med det bör samtliga begränsningar för övriga pensionsförsäkringar också tas bort, inte minst om de konkurrensargument som användes för att motivera utvidgningen av förmånstagarkretsen 1994 ska fullföljas.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att åtgärda begränsningarna avseende förmånstagare?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:127 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:127 om diskriminering avseende pensionsförsäkringars förmånstagare

Finansminister Bosse Ringholm

Peter Danielsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åtgärda begränsningarna avseende förmånstagare till pensionsförsäkringar.

Peter Danielsson menar att den krets av personer som kan sättas in som förmånstagare till en pensionsförsäkring är för begränsad. Han menar också att inom ramen för ett individuellt pensionssparande (IPS) kan det sparade kapitalet testamenteras utan begränsningar.

Efterlevandepension från en pensionsförsäkring får betalas ut bara till person som varit den försäkrades make eller sambo samt till barn till den försäkrade eller till person som varit den försäkrades make eller sambo. Att kretsen av förmånstagare är begränsad är motiverat utifrån att pensionen i första hand ska tillfalla den försäkrade och i andra hand de personer som kan vara beroende av den försäkrade för sin försörjning.

Den krets av personer som kan sättas in som förmånstagare till ett sparande i IPS överensstämmer med den som gäller för pensionsförsäkringar. Det är inte möjligt, som Peter Danielsson påstår, att genom testamente förfoga över själva IPS-sparandet.

En skillnad mellan de två sparformerna uppkommer om det vid spararens död inte finns någon förmånstagare. I sådant fall upphör IPS-avtalet att gälla och hela sparbeloppet, efter det att inkomstskatt har betalats, ingår i kvarlåtenskaperna på samma sätt som andra tillgångar efter den avlidne. Har sparandet däremot skett i en pensionsförsäkring tillfaller sparbeloppet försäkringskollektivet. Detta är en följd av att det i ena fallet är fråga om ett sparande avseende inlåning och fondpapper och i det andra en försäkring som innefattar en riskspridning.

Den nu beskrivna skillnaden motiverar dock enligt min mening inga ändringar i den krets av personer som kan sättas in som förmånstagare. Jag har alltså inte för avsikt att vidta några åtgärder för att utvidga denna krets av personer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.