den 11 september
Dan Ericsson refererar till rapporter under sommaren om att arbetslöshetskassor inte betalat ut ersättningen inom rimlig tid. Han menar att problemen är särskilt stora vid Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa. Den sena utbetalningen har drabbat såväl fackanslutna som icke fackanslutna kassamedlemmar. Dan Ericsson anser att arbetslöshetskassan medvetet diskriminerar kassamedlemmar som inte är fackanslutna genom att dessa medlemmar har en väsentligt kortare telefontid än övriga medlemmar i kassan. Dan Ericsson anser att sommarens problem aktualiserar frågan om det inte vore bättre med en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring och frågar på vilket sätt jag tänker agera för att de missförhållanden som varit under sommaren och olikabehandlingen av medlemmarna skall upphöra.
Jag vill först och främst säga att jag anser det mycket angeläget att administrationen av arbetslöshetsförsäkringen är effektiv och att medlemmarna inte skall behöva vänta på sin ersättning.
Med anledning av den kritik om långa handläggningstider som framförts av såväl fackligt anslutna kassamedlemmar som andra kassamedlemmar begärde Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) i november 1997 en redovisning av kassorna om deras handläggningstider. Det visade sig att fyra arbetslöshetskassor, däribland Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa, hade längre handläggningstider än övriga kassor. AMS har krävt rapporter av dessa kassors arbete med förbättringar av rutiner både tekniskt och personellt. AMS följer noga dessa kassors arbete med att minska handläggningstiderna. Detta är till fördel för samtliga kassamedlemmar i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa.
AMS har i slutet av augusti 1998 också tagit ett initiativ till att införa en tidsgräns för hur långa handläggningstiderna får vara. I mitten av oktober väntas ett förslag från AMS som kan komma att innebära en rekommenderad tidsgräns på högst två veckor från det att kompletta handlingar kommit in till kassan. I det sammanhanget är det också viktigt att kraven på en hög kvalitet på besluten upprätthålls.
När det gäller telefonservicen till fackligt respektive icke fackligt anslutna kassamedlemmar har Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa organiserat arbetet så att den mesta handläggningen av fackligt anslutna medlemmars ärenden sköts lokalt ute i landet. Det är en fortsättning av den tidigare redogörarfunktionen som en gång fanns och där en facklig representant på arbetslöshetskassans uppdrag också handlade ersättningsärenden. I de fall lokalt handlagda ärenden omprövas sker det dock på kassans huvudkontor, liksom handläggningen av vissa andra typer av ärenden. Att också handläggningen av icke fackligt anslutna kassamedlemmars ärenden sker vid arbetslöshetskassans huvudkontor i Stockholm behöver i detta sammanhang inte innebära en nackdel för dessa medlemmar. Dan Ericsson har inte heller påstått att de icke fackligt anslutna medlemmars ärenden tagit längre tid än andra medlemmars.
Den diskriminering han menar pågår gäller telefontiden. Enligt de uppgifter jag fått om Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa är ambitionen att ha en telefontid kl. 9.00-11.15 och 12-15 för alla. Under sommaren har arbetsbelastningen på grund av semestrar och annat varit större än vanligt. Därför har telefontiderna både ute i landet och på huvudkontoret i viss mån varit inskränkta under sommaren. Syftet med de kortare telefontiderna har varit att i stället få mer tid att handlägga ärendena. Under icke telefontid har personen hänvisats till två 020-nummer öppna för alla kassamedlemmar. Man har sagt mig att telefontiderna nu efter sommaren åter är kl. 9.00-11.15 och 13-15. 020-numren finns fortfarande kvar.
Sammanfattningsvis anser jag att det är bra att AMS intensifierat tillsynen när det gäller handläggningstiderna hos kassorna och jag kommer att noga följa det arbetet. Det är också AMS uppgift som tillsynsmyndighet att granska om särbehandling förekommer och om så skulle vara fallet verka för en rättvis likabehandling av kassans medlemmar. Det finns därför ingen anledning för mig att därutöver vidta någon åtgärd i denna fråga.