diskriminerande krogar

Skriftlig fråga 2003/04:613 av Astudillo, Luciano (s)

Astudillo, Luciano (s)

den 23 januari

Fråga 2003/04:613

av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Mona Sahlin om diskriminerande krogar

I Norge kommer socialministern att lägga fram ett lagförslag som innebär att krogar som nekar gäster tillträde på grund av etnisk tillhörighet ska förlora utskänkningstillståndet.

Diskriminering i krog- och nöjesbranschen är ett mycket utbrett och allvarligt problem också i Sverige. Kan inte ett samhälle garantera att alla behandlas lika ökar misstron och avståndet mellan människor. Men diskrimineringen slår inte bara mot enskilda utan skadar även samhällsutvecklingen, tillväxten och bilden av Sverige. Ingen vill exempelvis turista i ett land där man inte blir insläppt på nöjesställen på grund av att man råkar ha fel hudfärg.

Diskrimineringsombudsmannen, Margareta Wadstein, menar att det "är ett utmärkt förslag att etnisk diskriminering vägs in vid tillståndsgivningen".

Avser statsrådet att följa Norge och införa en lag som innebär att krogar som blir dömda för etnisk diskriminering också förlorar sitt utskänkningstillstånd?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2004-01-23 Anmäld: 2004-01-23 Besvarad: 2004-01-28 Svar anmält: 2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2004-01-28)