Diktatur och handel

Skriftlig fråga 2012/13:751 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 11 september

Fråga

2012/13:751 Diktatur och handel

av Peter Persson (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

De ekonomiska förbindelserna mellan det demokratiska Sverige och diktaturen Kina ökar, liksom handeln. SVT har rapporterat om en ny offensiv mot yttrandefriheten i Kina. Kommunistpartiets ledning känner sig trängd av att allt fler uttrycker sig via mikrobloggar. Sajten Weibo, som är Kinas motsvarighet till Twitter, har över 500 miljoner registrerade konton.

Den nyvalde presidenten har startat ett upprop mot det han beskriver som ”landets vilda och oreglerbara internet”. Han vill att kommunistpartiets propagandamaskin ska bygga upp en ”armé för att bekämpa ryktesspridningen på nätet”. Under augusti har flera personer, kända i sociala medier, gripits misstänka för vad man kallar ryktesspridning, enligt SVT.

De 100 största mikrobloggarna i Kina har nästan en halv miljard läsare. De kontrolleras av uppskattningsvis 50 000 personer som har till uppgift att radera politiskt känsliga ämnen och ta bort ord som myndigheterna har svartlistat.

Statsrådet i likhet med hela regeringen bagatelliserar och bortförklarar diktaturen i Kina. Hitintills finns få tecken på att handeln och de ekonomiska förbindelserna försvagat diktaturen.

Vilka initiativ kring handelsförbindelserna med Kina avser statsrådet att ta så länge regimen inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2013-09-11 Anmäld: 2013-09-12 Besvarad: 2013-09-18 Svar anmält: 2013-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-09-18)