Det palestinska parlamentsvalet

Skriftlig fråga 2005/06:810 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-19
Anmäld
2006-01-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-26
Svar anmält
2006-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2005/06:810 av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Det palestinska parlamentsvalet

Den 17 januari, bara åtta dagar före det kommande palestinska parlamentsvalet, stormade israelisk polis det palestinska folkpartiets (PPP) kontor i östra Jerusalem. Affischer och annat valmaterial beslagtogs. Fem ungdomar, aktiva i partiets valkampanj, greps och togs till förhör. En av dem, Afif Hannah Amireh, blev i cellen slagen och förnedrad av vakterna. Fyra av de gripna släpptes sedan, men den kontorsansvariga Khifah al-Ghul anhölls.

Dagen före hade en liknande räd genomförts mot PPP:s allierade Fida, som båda ingår i den sekulära och demokratiska valalliansen Badil. Den 18 januari attackerades ett PPP-möte i Darna Hotel och en person arresterades.

Med dessa våldsaktioner har den israeliska ockupationsmakten visat att den aktivt motarbetar en demokratisk utveckling i Palestina. Vänsterpartiet anser att ockupationsmakten omedelbart måste upphöra med alla typer av provokationer med syfte att störa det palestinska parlamentsvalet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Laila Freivalds:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera att en valrörelse ska kunna genomföras så att det palestinska parlamentsvalet kan hållas under rimliga förhållanden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:810 besvarad av

den 26 januari

Svar på fråga 2005/06:810 om det palestinska parlamentsvalet

Utrikesminister Laila Freivalds

Alice Åström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att en valrörelse ska kunna genomföras så att det palestinska parlamentsvalet kan hållas under rimliga omständigheter.

Låt mig först understryka att jag delar frågeställarens engagemang i frågan om de palestinska parlamentsvalen. Valen är mycket viktiga för att stärka den palestinska myndighetens legitimitet och möjligheter att genomföra angelägna reformer. Förutsättningarna för en återupptagen fredsprocess förbättras på så sätt.

Regeringen har varit pådrivande i frågan om EU:s stöd till de palestinska parlamentsvalen och valrörelsen. EU har uppmanat Israel att samarbeta med den palestinska myndigheten om valfrågor. EU har ställt tydliga krav på Israel om att röstning måste få äga rum i östra Jerusalem. Israel har gjort utfästelser om att så skulle ske.

EU har givit ett omfattande stöd till den oberoende palestinska valkommissionen för att stärka valförberedelserna och utbilda funktionärer. Regeringen tillhör dem som aktivt drivit frågan om att sända en omfattande EU-valobservatörsmission. Denna finns nu på plats. Sverige deltar med åtta observatörer, varav en statistikexpert ingår i EU-missionens ledningsgrupp.

Det är i dag ännu för tidigt att ha en fullständig uppfattning om vilka konsekvenser valresultaten kommer att få. Vi kan dock glädja oss åt att valen ser ut att ha gått fredligt till väga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.