Det kontantlösa samhället och turismen

Skriftlig fråga 2017/18:1427 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Allt färre restauranger, pubar och barer i Sverige accepterar i dag kontanter som betalning. Bankerna har sedan länge påbörjat resan mot ett kontantlöst samhälle, och inom besöksnäringen sker i dag 90 procent av alla betalningar via kort. Men många turister som besöker Sverige vänder sig emot att alltid behöva betala med kort, inte minst när det gäller mindre inköp.

Sverige sticker också ut i detta sammanhang. I resten av Europa dominerar fortfarande kontant betalning, och man kan i många fall endast betala med kort vid köp över 15 euro. Att bara gå ned till kiosken och köpa ett tuggummi med kort är inte att tänka på i många andra EU-länder. 

Visit Sweden, som har uppdraget att marknadsföra Sverige utomlands, vittnar om att exempelvis många tyska besökare är vana vid att betala kontant och vill hålla fast vid sin tradition också när de är utomlands. Samtidigt vill man som turist också slippa onödiga bankavgifter och behålla sin integritet när man gör inköp för en mindre summa. Brittiska turister lyfter fram de svenska bankavgifterna som ett problem samt att det inom vissa branscher och betalsystem krävs ett svenskt mobilnummer eller bankkonto för att kunna göra ett inköp i Sverige.

Att ge människor möjlighet att betala med kontanter betyder inte heller per automatik att rånrisken ökar. Genom att många handlare, butiker och restauranger i dag använder sig av sluten kontanthantering minskar också risken för rån och otrygghet för personalen avsevärt. Ett slutet kontanthanteringssystem låser in och skyddar pengarna från att de lämnar kundens hand till dess att de når uppräkningscentralen. Detta innebär att de varken är tillgängliga för personalen eller potentiella rånare. Andelen anmälda butiksrån i Sverige var under förra året också rekordlågt – den lägsta på över tio år.

Sverige är ett litet land i norra Europa. Vi behöver besökare och turister till vårt land, och i en undersökning av Visit Sweden i USA uttryckte 91 procent av de globala resenärerna från New York, Chicago och Kalifornien att de var intresserade av att besöka vårt land. Det är mycket glädjande. Men då krävs det också att besöksnäringen i Sverige är villig att lyssna på turisterna och kan erbjuda kontant betalning om möjligt och om det önskas. Minskad turism till Sverige betyder missade intäkter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådte Per Bolund:

Vilka konkreta åtgärder planeras och vilka diskussioner för statsrådet med besöksnäringen för att underlätta för de turister som besöker Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-06-01 Överlämnad: 2018-06-04 Anmäld: 2018-06-05 Svarsdatum: 2018-06-13 Sista svarsdatum: 2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga