Till innehåll på sidan

Det kommunala och regionala beredskapsarbetet

Skriftlig fråga 2021/22:1235 av Mattias Karlsson i Norrhult (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-09
Överlämnad
2022-03-10
Anmäld
2022-03-14
Svarsdatum
2022-03-16
Sista svarsdatum
2022-03-16
Besvarad
2022-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige befinner sig i ett exceptionellt säkerhetspolitiskt läge. Det är av yttersta vikt att vi snarast möjligt stärker alla vitala delar av vår beredskap. 

En av många utmaningar i denna process är att många mindre landsbygdskommuner med svag ekonomi saknar förutsättningarna för att fullt ut kunna finansiera en kommunal beredskapssamordnare. Detta är i sin tur något som skapar problem för bland annat länsstyrelsernas beredskapsarbete. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att tillskjuta statliga medel för att understödja och stärka det kommunala och regionala beredskapsarbetet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1235 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/ 00919 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1235 av Mattias Karlsson (SD)
Det kommunala och regionala beredskapsarbetet

Mattias Karlsson har frågat mig om regeringen är beredda att tillskjuta statliga medel för att understödja och stärka det kommunala och regionala beredskapsarbetet.

Kommunerna är viktiga för Sveriges samlade beredskap. Det ansvar som de har för att tillhandahålla offentliga välfärdstjänster i vardagen gäller också enligt ansvarsprincipen vid kriser och höjd beredskap.

Kommunerna tilldelas medel utifrån de uppgifter som de har enligt lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. För 2021 fördelades drygt 402 miljoner kronor till kommuner för de uppgifter som regleras i denna lag. Kommunerna får också stöd för abonnemangskostnad för radiokommunikationssystemet Rakel på 27 miljoner kronor. Fördelningen av dessa medel regleras genom överenskommelser mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

För att öka ledningsförmågan kan kommunerna också ansöka om bidrag från MSB för åtgärder i den tekniska infrastrukturen. Exempel på detta är åtgärder för att skapa redundans för telefoni och data, reservelverk, släckutrustning och skalskydd. Under 2021 fördelades drygt 35 miljoner kronor i bidrag till kommunerna för detta ändamål.

Länsstyrelserna tilldelas medel från MSB för att ge stöd till och samordna kommuner, regioner och andra aktörer i länen kring utvecklingen av krisberedskap och civilt försvar. Under 2021 förmedlade länsstyrelserna drygt 50 miljoner kr i projektmedel till kommunerna och andra aktörer inom länen.

Risken för naturolyckor ökar med ett förändrat klimat. Kommunerna har en central roll i det förebyggande arbetet. För att stärka detta arbete satsar regeringen från och med 2022 en halv miljard kronor för att finansiera ersättning till kommuner för åtgärder som vidtas. Det är MSB med stöd av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Statens geotekniska institut (SGI) som fördelar bidragen.

Sveriges har en bra beredskap men vi måste ständigt anpassa oss och lära oss av de kriser och händelser som sker såväl inom landet som i vår omvärld. Jag kommer fortsatt arbeta för vi ska kunna upprätthålla en god beredskap över hela landet.

Stockholm den 16 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.