Den svenska alkohollagen

Skriftlig fråga 2021/22:187 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-18
Överlämnad
2021-10-18
Anmäld
2021-10-19
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen uppmärksammades att pensionärsföreningar i Lund inte kan serverar vin till maten i samband med att man anordna fester på kommunens så kallade träffpunkter. Även tidigare har det uppmärksammats att pensionärsföreningar i Göteborg har nekats att anordna vinprovningar. Bakgrunden är att det för slutna sällskap krävs alkoholtillstånd. 

Svensk alkohollagstiftning bygger på att restauranger och krogar har alkoholtillstånd för att kunna sälja alkoholhaltiga drycker. Detsamma gäller för större sammankomster, som musikfestivaler och liknande.

Det är emellertid problematiskt att likställa en pensionärsförening med en restaurang. För att allmänheten ska känna förtroende för lagstiftningen måste den vara ändamålsenlig och proportionerlig.  Detta aktualiserar den principiella och generella frågan om svensk alkohollagstiftning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Tänker ministern verka för en översyn av den svenska alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för pensionärsföreningar och motsvarande föreningar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:187 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:187 av Mats Persson (L)
Den svenska alkohollagen

Mats Persson har frågat mig om jag avser att verka för en översyn av den svenska alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för pensionärsföreningar och motsvarande föreningar.

Enligt huvudregeln i alkohollagen krävs serveringstillstånd för att servera alkohol. Serveringstillstånd krävs dock inte om serveringen avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker. Sker servering av alkohol med vinstintresse och med viss regelbundenhet kan det dock krävas serveringstillstånd.

Avseende pensionärsföreningar som anordnar fester i kommunens träffpunkter, blir det upp till föreningen att i dialog med kommunen avgöra om serveringen uppfyller lagens rekvisit för att undantas från kravet på serveringstillstånd. Provsmakning kräver dock serveringstillstånd.

Således finns det redan en inbyggd flexibilitet i alkohollagen som möjliggör för föreningar att i vissa fall servera alkohol utan krav på serveringstillstånd.

Stockholm den 27 oktober 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.