den statliga personalpolitikens medel

Skriftlig fråga 1998/99:462 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-17
Anmäld
1999-03-23
Besvarad
1999-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:462 av Murad Artin (v) till statsrådet Mona Sahlin om den statliga personalpolitikens medel

den 17 mars

 

Riksdag och regering är de instanser som fattar beslut om system och åtgärder för att stödja t.ex. arbetslösa, arbetsskadade m.fl. Staten är också arbetsgivare för anställda som skall arbeta med dessa grupper.

I Nerikes Allehanda den 26 februari 1999 rapporteras om planerna på att införa ett bonussystem för arbetsförmedlare. Det kan vara diskutabelt om vilket resultat det kan bli om anställda som ansvarar för arbetsförmedling, sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring m.m. får personliga ekonomiska motiv i handläggning av utsatta människor. Vad händer med människorna som arbetsmarknadspolitiken är till för? Vad händer med ett utvecklande och flexibelt arbetssätt på förmedlingarna om arbetet ackordsätts?

Den statliga personalpolitiken bör både stimulera de anställdas utveckling i arbetet, myndigheters strävan att utveckla arbetsorganisationen samtidigt som de arbetslösas, arbetsskadades m.fl. rättigheter säkras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet göra för att den statliga personalpolitiken inte skall undergräva målen i arbetsmarknadspolitiken?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:462 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:462 om den statliga personalpolitikens medel
    Näringsminister Björn Rosengren

 

Murad Artin har frågat statsrådet Mona Sahlin om vad hon avser göra för att den statliga personalpolitiken inte skall undergräva målen i arbetsmarknadspolitiken. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan. Frågan är ställd utifrån en artikel i Nerikes Allehanda som rapporterar att bonussystem planeras att införas för arbetsförmedlare.

Staten har ingen gemensam personalpolitik för sina myndigheter. Varje myndighet ansvarar för sin egen personalpolitik. Arbetsgivarverket fungerar som arbetsgivarorganisation för att stödja myndigheternas utveckling av personalpolitiken. AMS är som centralmyndighet ansvarig för att bedriva personalpolitik inom Arbetsmarknadsverket.

När det gäller de eventuella planerna för ett bonussystem för arbetsförmedlare är bakgrunden att Länsarbetsnämnden i Örebro län fick ett internt uppdrag av AMS i samband med en länsuppföljning. Länsarbetsnämnden i Örebro skall till nästa uppföljningstillfälle ta fram ett underlag för hur ett eventuellt bonussystem för arbetsförmedlare kan riggas. Detta är en del i det kontinuerliga uppföljningsarbetet som bl.a. syftar till att utveckla Arbetsmarknadsverkets arbetsformer och personalpolitik. Länsarbetsnämnden har ännu inte redovisat sina synpunkter till AMS. Det finns heller inga beslut om att det skall införas bonussystem för arbetsförmedlare.

Jag utgår från att AMS inte bedriver en personalpolitik som är i konflikt med de uppsatta målen för arbetsmarknadspolitiken och jag har heller ingen anledning att anta att så är fallet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.