Den politiska krisen i Chile

Skriftlig fråga 2019/20:324 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-07
Överlämnad
2019-11-07
Anmäld
2019-11-08
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I samband med den senaste tidens massdemonstrationer som har ägt rum i Chile har det rapporterats om övervåld mot demonstranter. I rapporterna har det framkommit att omkring 1 600 personer har åsamkats allvarliga skador och att 20 personer har blivit dödade. Protesterna inleddes förra månaden efter att tunnelbaneavgiften i huvudstaden Santiago hade höjts kraftigt. Det utvecklades senare till en landsomfattande proteströrelse där över en miljon personer har protesterat mot den ekonomiska ojämlikhet som finns i landet.

Demonstranterna kräver att president Sebastián Piñera ska avgå, och protesterna har varit mycket våldsamma. Chilensk militär och polis har anklagats för både tortyr och övervåld, vilket nu har resulterat i att FN:s människorättschef, och Chiles tidigare president, Michelle Bachelet har påbörjat en utredning för att hantera anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna. Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter måste både utredas och fördömas.

Jag vill därför ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Har utrikesministern diskuterat situationen i Chile på EU-nivå, planerar utrikesrådet att göra något ställningstagande, inom vilka forum för Sverige och EU dialog med Chile, förs några samtal angående nuvarande situation samt, avslutningsvis, har regeringen vidtagit några andra åtgärder eller finns det några planer på att göra det?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:324 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:324 av Clara Aranda (SD)
Den politiska krisen i Chile

Clara Aranda har frågat mig om jag diskuterat situationen i Chile på EU-nivå, planerar att göra något ställningstagande, inom vilka forum Sverige och EU för dialog med Chile, om några samtal angående nuvarande situation förs samt om regeringen vidtagit några andra åtgärder eller om det finns några planer på att göra det.

Sveriges regering och EU följer utvecklingen i Chile noggrant, inklusive genom möten med företrädare för den chilenska regeringen, övriga politiska partier och civilsamhället. Jag har uttalat mig om situationen i landet flera gånger för att understryka vikten av att de mänskliga rättigheterna respekteras, att myndigheterna hindrar oproportionell användning av våld och för att välkomna den breda politiska överenskommelsen förra veckan om bland annat framtagandet av en ny författning. EU har gjort uttalanden för att välkomna den politiska överenskommelsen, beklaga dödsfallen och våldet samt framhålla att de mänskliga rättigheterna måste respekteras under alla omständigheter och att eventuella kränkningar av dessa bör utredas. Ur det hänseendet välkomnar EU och Sveriges regering att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, på inbjudan från Chiles president Piñera, skickat observatörer för att undersöka eventuella kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Inom ramen för den bilaterala relationen mellan Sverige och Chile diskuteras löpande frågor om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. UD publicerade 2017 en rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Chile där bland annat frågor om ekonomisk ojämlikhet, segregation och polisbrutalitet togs upp. Som en del i associationsavtalet mellan EU och Chile hålls regelbundna dialoger om demokrati och mänskliga rättigheter.

Sverige och Chile har mycket goda relationer och starka mellanfolkliga band, inte minst tack vare de många chilenare som fann en fristad i Sverige under militärdiktaturen i Chile. Sveriges regering prioriterar att fortsätta utveckla samarbetet med Chile – inte minst nu när det chilenska samhället har skakats om i grunden och landet behöver finna en ny väg framåt.

Stockholm den 20 november 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.