Till innehåll på sidan

Den oroväckande politiska utvecklingen i Brasilien

Skriftlig fråga 2015/16:1264 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-23
Överlämnad
2016-05-24
Anmäld
2016-05-25
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 12 maj valde en majoritet i den brasilianska senaten att suspendera presidenten Dilma Rousseff med hänvisning till anklagelser om korruption. Det finns en rad frågetecken kring suspenderingen, och mycket tyder på att landets högeropposition utnyttjat anklagelserna om korruption för att avsätta en folkvald president av i grunden politiska skäl.

Den nya tillförordnade presidenten Michel Temer har tillsatt en regering som endast består av vita män, och har lagt fram ett stort antal förslag med syfte att avveckla de sociala framsteg som skett under de 13 år som Partido dos Trabalhadores styrt landet. Ett av de första beslut man fattade var att lägga ned Kulturdepartementet samt Jämställdhets- och jämlikhetsdepartementet. Nu förbereder man förslag om omfattande privatisering och nedskärningar i välfärd och sociala trygghetssystem. Man avser också att bland annat undergräva urfolkens rätt till markområden och att luckra upp förbudet mot slaveri.

Det är uppseendeväckande att en icke folkvald regering och president väljer att genomföra dramatiska reformer som man uppenbarligen saknar mandat för från de brasilianska väljarna. Redan har omfattande demonstrationer genomförts mot den nya interimsregeringen, och åtskilliga röster dömer ut den som en kuppregering.

Jag vill med anledning av utvecklingen i Brasilien fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka initiativ avser utrikesministern att vidta för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU ska verka för att värna demokratin i Brasilien och motverka reformer som kommer att leda till ökade sociala klyftor och undergräva urfolkens rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1264 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1264 av Hans Linde (V) Den oroväckande politiska utvecklingen i Brasilien

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ regeringen avser vidta för att värna demokratin i Brasilien och motverka reformer som kommer att leda till ökade sociala klyftor och undergräva urfolkens rättigheter.

Den brasilianska regeringen har under lång tid arbetat för att lyfta miljoner brasilianare ur fattigdom. Det finns många frågor där Brasilien och Sverige är likasinnade och där vi arbetar mot likartade mål globalt. Detta har inte förändrats av de pågående processerna.

Den 12 maj röstade den brasilianska senaten för att tillfälligt avsätta Dilma Rousseff från presidentämbetet under en period om högst 180 dagar och bekräftade därmed det beslut som landets deputeradekammare hade fattat den 17 april. Under denna period, då senaten har att ta ställning till anklagelserna mot Rousseff, styrs landet av en interimsregering som leds av tidigare vicepresidenten Michel Temer.

Som Hans Linde påpekar består den interimistiska brasilianska regeringen enbart av män. Som företrädare för en feministisk regering vill jag gärna se att både kvinnor och män finns representerade på viktiga politiska poster.

Brasilien är en demokrati med ett självständigt rättssystem. Möjligheten att driva en riksrättsprocess i syfte att avsätta en president ryms inom den brasilianska konstitutionen och instrumentet har använts tidigare. Det ankommer inte på mig att spekulera i politiska motiv. Den svenska regeringen har tilltro till det brasilianska demokratiska systemet och till att rättsstatens principer respekteras inom de processer som nu pågår.

Sverige och Brasilien har ett brett och väl etablerat samarbete inom ramen för ett bilateralt strategiskt partnerskap. Inom det förs en löpande politisk dialog, där mänskliga rättigheter tillhör de ämnen som berörs. Vidare har även EU ett strategiskt partnerskap med Brasilien, inom vars ram en regelbunden politisk dialog samt en dialog om mänskliga rättigheter, inklusive urfolks rättigheter, ingår.

Stockholm den 1 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.