Den ökade repressionen i Vitryssland/Belarus

Skriftlig fråga 2016/17:1175 av Hans Linde (V)

Hans Linde (V)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Onsdagen den 15 mars hölls stora protestdemonstrationer i Minsk mot den så kallade parasitskatten. Över 3 000 personer deltog i demonstrationerna, som var en del av de protester som pågått sedan en tid tillbaka. President Aleksandr Lukasjenko har, till följd av protesterna, lovat att skjuta upp införandet av parasitskatten, som i praktiken är en straffskatt för människor som inte arbetar heltid. Protester av det här slaget är ovanliga i diktaturen Vitryssland, som styrs med järnhand av Lukasjenko sedan 1994.

I augusti 2015 släppte Lukasjenkoregimen flera politiska fångar, och EU svarade med att avskaffa delar av sina sanktioner mot regimen. Sedan dess har regimen upphört med de gripanden av demonstranter som tidigare varit vanligt förekommande, och i stället bestraffat dem med böter.

För första gången på länge har kortare fängelsestraff nu utdömts till demonstranter. Bland de gripna finns flera ledande oppositionspolitiker och journalister som förväntas spela en viktig roll i kommande demonstrationer. I flera andra städer agerar regimen för att störa eller förhindra planerade demonstrationer. De försöker även hindra studenter och arbetstagare från att delta i protesterna genom att tvångskommendera dem till andra aktiviteter.

Den 25 mars hölls nya demonstrationer i Minsk i samband med frihetsdagen. Människorättsorganisationen Vjasna, vars kontor utsattes för razzior, uppger att över 1 000 personer greps och att 111 personer dömdes bara i Minsk, för att ha deltagit i protesterna. Ytterligare 20 ska ha dömts i andra städer.

Det är uppenbart att Lukasjenko valt att både öka omfattningen och brutaliteten i repression mot oliktänkande. När Lukasjenko tidigare valt att agera på detta sätt har det resulterat i sanktioner från EU. När huvuddelen av sanktionerna upphävdes häromåret konstaterade EU att beslutet kunde komma att omprövas beroende på framtida utveckling. Den senaste tidens händelser i Vitryssland bör därför få tydliga konsekvenser för både Sveriges och EU:s politik mot landet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Avser statsrådet och regeringen att ta några initiativ för att Sverige agerar för att lyfta diskussionen om sanktioner mot Vitryssland inom EU?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-03-31 Överlämnad: 2017-04-03 Anmäld: 2017-04-04 Svarsdatum: 2017-04-12 Sista svarsdatum: 2017-04-12
Svar på skriftlig fråga