Den obligatoriska byggfelsförsäkringen

Skriftlig fråga 2005/06:1659 av Bernhardsson, Bo (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-19
Anmäld
2006-05-19
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 maj

Fråga 2005/06:1659 av Bo Bernhardsson (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Den obligatoriska byggfelsförsäkringen

Undertecknad ställde i en riksdagsmotion krav på en översyn av försäkringen, ett krav som i riksdagsbehandlingen bland annat besvarades med att ”utskottet har förståelse för att kravet på byggfelsförsäkring i vissa situationer har kommit att upplevas som mindre befogat av dem som själva till stora delar bygger sitt småhus. Till detta bidrar sannolikt att kostnaden för försäkringen i samband med självbygge hittills inte kommit att utvecklas på det sätt som förutsattes i propositionen.” Utskottet hänvisade i betänkandet också till regeringen, som sades ”ha uppmärksammat” den kritik som riktats mot lagen och att ”regeringskansliet under hösten också diskuterat frågan med olika berörda parter och avser under början av detta år att ta ytterligare kontakter”. Det har framkommit ytterligare graverande omständigheter om byggfelsförsäkringen. I SVT:s Uppdrag granskning framkom att det är svårt att få ut ersättning från försäkringen och att inblandade parter ”sitter i knät på varandra”. Ett av de större försäkringsbolagen ägs således av byggfirmorna och rimlig insyn i verksamheten saknas. Till exempel lämnas inte uppgifter ut vare sig om hur många försäkringar som tecknats eller om inbetalda premiers storlek. Summan av dessa förhållanden är oacceptabla. Den som bygger är skyldig att teckna en försäkring. Lagen har alltså skapat en marknad för försäkringsbolag, där de företag som bygger själva är stora ägare, samtidigt som rimliga krav på insyn inte tillmötesgås. Det är, enligt min mening, mycket tveksamt att kombinera å ena sidan tvingande utgifter för den enskilde med å andra sidan privata vinstdrivande verksamheter där rimliga krav på öppenhet och insyn inte tillmötesgås.

Vad avser statsrådet att göra för att med konsumentens bästa för ögonen rätta till det som blivit fel med byggfelsförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1659 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1659 om den obligatoriska byggfelsförsäkringen

Justitieminister Thomas Bodström

Bo Bernhardsson har frågat mig vad jag avser att göra för att med konsumentens bästa för ögonen rätta till det som blivit fel med byggfelsförsäkringen.

Riksdagen antog 2004 nya regler om konsumentskyddet vid småhusbyggande. Syftet med reglerna, som gäller sedan ett drygt år tillbaka, är att förstärka skyddet och att göra det tydligare. Bland annat har konsumenttjänstlagen kompletterats med särskilda bestämmelser om småhus. Det har också införts ett skydd som innebär att bygget alltid ska kunna slutföras, även om entreprenören går i konkurs under arbetets gång (färdigställandeskydd).

De nya reglerna klargör också att det alltid ska finnas en byggfelsförsäkring bland annat när ett småhus uppförs. Försäkringen ska täcka skäliga kostnader för att avhjälpa fel i byggnadens konstruktion, i det material som har använts och i utförandet. Den ska också omfatta skador som beror på sådana fel. Den ska gälla i tio år från det att byggnadsarbetena godkändes vid en slutbesiktning. Även en senare ägare av huset skyddas av försäkringen.

Försäkringsbolagen står under tillsyn av Finansinspektionen, som ska se till att verksamheten bedrivs enligt god försäkringsstandard. I detta inbegrips även skaderegleringen. Det allmänna garanteras genom dessa regler alltså en insyn i bolagens verksamhet.

Jag är medveten om den kritik som från vissa håll har framförts mot lagstiftningen om byggfelsförsäkring, särskilt när det gäller försäkringskravet vid så kallat självbyggeri. Regeringskansliet har också diskuterat byggfelsförsäkringen med försäkringsbolagen, Sveriges Kommuner och Landsting samt Villaägarnas Riksförbund. Jag tänker även i fortsättningen följa utvecklingen noga. Inom Regeringskansliet är vi beredda att inleda en översyn av reglerna om det skulle behövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.