Den kubanska regimens gripande av Eduardo Cardet

Skriftlig fråga 2016/17:571 av Sofia Damm (KD)

Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I slutet av november greps MCL:s (Movimiento Cristiano Liberación) nationella samordnare Eduardo Cardet under våldsamma omständigheter i sitt hem. Cardet befinner sig nu på ett häkte i Holguin och väntar på rättegång eftersom polisen påstår att han gjorde motstånd när han misshandlades framför sin egen familj. Hans familj har sedan dess inte fått träffa honom och känner därför inte till i vilket fysiskt och psykiskt tillstånd han befinner sig i. MCL anser att man på detta sätt försöker sätta dit honom och att arresterandet har helt andra skäl än vad som officiellt har uppgetts (misshandel, förargelseväckande beteende och motstånd).

Detta är en skärpning av repressionen av de demokratiska krafterna på ön och ett tydligt exempel på hur våldet mot oppositionen fortsätter. MCL är en av de viktigaste aktörerna på Kuba som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. MCL är bland annat initiativtagare till lagförslaget En kuban, en röst som skulle garantera befolkningen rätten att kunna välja och att väljas. Dess medlemmar har under lång tid trakasserats och utsatts för våld och MCL:s grundare, människorättskämpen Oswaldo Paya, dog under högst mystiska omständigheter under 2012.

Varken Fidel Castros bortgång eller Kubas öppnande mot omvärlden, däribland samarbetsavtal med Sverige, har fått regimen att lätta på repressionen av den kubanska befolkningen och oliktänkande. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att sätta press på den kubanska regimen i fallet Cardet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-12-21 Överlämnad: 2016-12-21 Besvarad: 2017-01-05 Sista svarsdatum: 2017-01-05 Anmäld: 2017-01-10
Svar på skriftlig fråga