Den kubanska regimens gripande av Eduardo Cardet

Skriftlig fråga 2016/17:571 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-21
Överlämnad
2016-12-21
Besvarad
2017-01-05
Sista svarsdatum
2017-01-05
Svarsdatum
2017-01-05
Anmäld
2017-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I slutet av november greps MCL:s (Movimiento Cristiano Liberación) nationella samordnare Eduardo Cardet under våldsamma omständigheter i sitt hem. Cardet befinner sig nu på ett häkte i Holguin och väntar på rättegång eftersom polisen påstår att han gjorde motstånd när han misshandlades framför sin egen familj. Hans familj har sedan dess inte fått träffa honom och känner därför inte till i vilket fysiskt och psykiskt tillstånd han befinner sig i. MCL anser att man på detta sätt försöker sätta dit honom och att arresterandet har helt andra skäl än vad som officiellt har uppgetts (misshandel, förargelseväckande beteende och motstånd).

Detta är en skärpning av repressionen av de demokratiska krafterna på ön och ett tydligt exempel på hur våldet mot oppositionen fortsätter. MCL är en av de viktigaste aktörerna på Kuba som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. MCL är bland annat initiativtagare till lagförslaget ”En kuban, en röst” som skulle garantera befolkningen rätten att kunna välja och att väljas. Dess medlemmar har under lång tid trakasserats och utsatts för våld och MCL:s grundare, människorättskämpen Oswaldo Paya, dog under högst mystiska omständigheter under 2012.

Varken Fidel Castros bortgång eller Kubas öppnande mot omvärlden, däribland samarbetsavtal med Sverige, har fått regimen att lätta på repressionen av den kubanska befolkningen och oliktänkande. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att sätta press på den kubanska regimen i fallet Cardet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:571 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:571 av Sofia Damm (KD) Den kubanska regimens gripande av Eduardo Cardet

Sofia Damm har frågat mig vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att sätta press på den kubanska regimen i fallet Eduardo Cardet, nationell samordnare för MCL (Movimiento Cristiano de Liberación), som greps i november.

På senare år har vi kunnat se en försiktig öppning i Kuba gentemot omvärlden. Vissa begränsade reformer har genomförts, som ger nya möjligheter för kubaner i sin vardag och sitt liv. Samtidigt är det tydligt att Kuba alltjämt har stora utmaningar kring demokrati och mänskliga rättigheter. Vi följer noggrant den senaste tidens utveckling, som tyder på minskat manöverutrymme för aktivister och oliktänkande, till exempel genom en ökning av antalet korta frihetsberövanden.

Sverige har idag tillgång till flera nya plattformar som gör det möjligt att föra en närmare dialog med Kuba. Det handlar dels om vår avsikts-förklaring för samarbete och politisk dialog med Kuba från december förra året som även inkluderar mänskliga rättigheter, dels om det nya avtal för politisk dialog och samarbete mellan EU och Kuba som skrevs under i Bryssel den 12 december. EU-avtalet utgör en möjlighet för EU att åter tala med en gemensam röst i förhållande till Kuba och föra en dialog där demokrati och mänskliga rättigheter utgör en viktig del.

I våra löpande kontakter med kubanska företrädare är vi tydliga med att framhålla vikten av respekt för mänskliga rättigheter och demokrati samt vilken utveckling vi skulle vilja se i Kuba. Den svenska ambassaden i Havanna håller sig informerad om händelseutvecklingen och lyfter dessa frågor i såväl bilaterala samtal som inom ramen för EU-arbetet.

Stockholm den 5 januari 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.