Den kritiska situationen i Irak och Kurdistan

Skriftlig fråga 2013/14:752 av Shadiye Heydari (S)

Shadiye Heydari (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Situationen i Irak och Kurdistan är kritisk sedan terrororganisationen Islamiska staten, IS (tidigare ISIS), tagit över Mosul och Shingal/Sinjarområdet och tvingat tusentals att fly.

Över en miljon flyktingar från Syrien, Musel-regionen och Shingal befinner sig nu i Irakiska Kurdistan.

Det pågår ett blodbad i Shingal/Sinjarområdet, där 200 000- 300 000 Yezidikurder, och kristna tvingats att lämna sina hem. Tusentals flyktingar befinner sig just nu på Shingal/Sinjarbergen, där barn och äldre nu dör i den 40-gradiga värmen i brist på mat, vatten, mediciner. De behöver omvärldens hjälp omgående. Många flyktingar vittnar också om det våld och de övergrepp som sker från Islamiska statens soldater/terrororganisation.

Jag uppmanar det internationella samfundet och Sveriges regering att ge humanitär hjälp till de civila i Irak och Kurdistan.

Sverige har också ett moraliskt och mänskligt ansvar att bistå med humanitärt stöd för att rädda liv, och lindra nöd i krig och katastrofsituationer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen vidta med anledning av den rådande kritiska situationen i Irak och Kurdistan?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-08-14 Överlämnad: 2014-08-14 Besvarad: 2014-08-22 Sista svarsdatum: 2014-08-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga