Den fängslade svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali

Skriftlig fråga 2019/20:1874 av Amineh Kakabaveh (-)

Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Alarmerande nyheter kommer från vetenskapsvärlden om att forskaren och experten i katastrofmedicin dr Ahmadreza Djalali nu är döende i Islamiska republiken Irans Evinfängelse. Ahmadreza är svensk medborgare och forskare vid Karolinska institutet (KI). Hans fru Vida Mehrannia och de två barnen bor i Stockholm.

För fyra år sedan arresterades han av den iranska säkerhetstjänsten efter att ha bjudits in att föreläsa vid universiteten i Tehran och Shiraz i sitt gamla hemland. Han anklagades för spioneri och dömdes senare till döden efter tortyr och en riggad rättegång. Fängelsetiden har varit full av umbäranden och sjukdom. Att när som helst kunna avrättas och oron för familjen i Sverige innebär en ständigt tärande fysisk och psykisk tortyr. Nu har covid-19 spridits i fängelset. Bilder på Ahmadreza som har kommit från World Association for Emergency and Disaster Medicine talar sitt tydliga språk: Ahmadreza Djalalis är förfärligt avmagrad, och det är uppenbart att hans liv hänger på en mycket skör tråd. 

Men en fortsatt fängelsevistelse för Ahmadreza kan innebära döden innan bödeln knackar på celldörren. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer utrikesministern ta initiativ till att Sverige driver på för att kravet på Ahmadrezas frigivande framförs till Irans regering?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-07-28 Överlämnad: 2020-07-29 Besvarad: 2020-08-12 Sista svarsdatum: 2020-08-12 Anmäld: 2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga