Demokratiska republiken Kongo

Skriftlig fråga 2012/13:148 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-28
Anmäld
2012-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-11
Besvarad
2012-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2012/13:148 Demokratiska republiken Kongo

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Återigen drabbas människorna i Kongo av krig och våld. Kongo har länge slitits sönder av stridigheter. I en förfärande omfattning drabbas civilbefolkningen, framför allt kvinnorna, av våldet. Parterna i Kongo har i det akuta skedet ett mycket tungt ansvar att agera för att skydda befolkningen. I ett längre perspektiv måste arbetet med att bygga en fungerande stat där mänskliga rättigheter respekteras och fungerande institutioner skapas vara hårt prioriterat. Länderna i regionen är viktiga aktörer och kan påverka händelseutvecklingen. Tillsammans måste de och M23 axla ett ansvar för att bidra till att få stopp på våldet.

Vi har att understryka det internationella samfundets och enskilda länders ansvar. Kongos egen förmåga att skydda landets integritet är begränsad, vilket understryker behovet av reformering av armén. FN-styrkans mandat bör ses över, bland annat i fråga om skydd av civilbefolkningen, utfärdande av arresteringsorder och möjligheten att föra efterlysta till domstol (ICC) samt ökad beredskap för humanitärt stöd.

Det behövs en sammanhållen politik för Kongo där delar som handel, naturtillgångar, skatter och stöd till framväxt av demokratiska politiska partier ingår. Det krävs politiska uppgörelser för att lösa Kongos problem nu och på sikt. Jag undrar vilka initiativ Sveriges regering tagit, bilateralt, inom EU och i samverkan med FN utifrån situationen i östra Kongo.  

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ har utrikesministern och Sverige tagit bilateralt, inom EU och i samverkan med FN med anledning av den oroande utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:148 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 11 december

Svar på fråga

2012/13:148 Demokratiska republiken Kongo

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ Sverige tagit bilateralt, inom EU och i samverkan med FN med anledning av den oroande utvecklingen i Demokratiska republiken Kongo.

Utvecklingen i östra DR Kongo förvärras. Regeringen följer självfallet utvecklingen och EU:s utrikesministrar har haft frågan på dagordningen vid sina rådsmöten flera gånger det senaste halvåret. EU har skickat starka budskap till parterna i konflikten och krävt ett omedelbart slut på den militära offensiven i Norra Kivu, fördömt rebellgrupperna och uttryckte stark oro över säkerhetsläget och den humanitära krisen. I rådsslutsatser från den 10 december upprepade EU att det externa stödet till M23 är oacceptabelt och uppmanade regeringen i DR Kongo att främja säkerhet och rättssäkerhet. EU har uppmanat FN att utse ett särskilt sändebud för Storasjöregionen och uttryckt beredskap att fortsatt stödja initiativ för att finna en lösning. EU har också betonat vikten av att se över de underliggande orsakerna till konflikten i östra DR Kongo.

Sverige har för första gången inbjudits till den Internationella kontaktgruppen för Storasjöregionen, vilket får ses som ett uttryck för vårt engagemang i regionen. Sverige har regelbundet bidragit med personal till EU:s missioner i DR Kongo (EUPOL sedan 2007 och EUSEC sedan 2005).

Länderna i regionen är viktiga aktörer som både påverkar och måste ta ansvar för händelseutvecklingen. Jag är djupt oroad över uppgifter i Expertgruppens för DR Kongo rapport om stöd till M23 från Rwanda och i viss mån Uganda. Allt externt stöd bör omedelbart upphöra.

Vi följer också diskussionerna i Afrikanska unionen och i ICGLR (International Conference on the Great Lakes Region) liksom andra regionala samtal.

Slutrapporten från expertgruppen under säkerhetsrådets sanktionskommitté har offentliggjorts och detta, liksom självfallet det försämrade säkerhetsläget har lett till intensifierade diskussioner i säkerhetsrådet. Säkerhetsrådet kräver att M23:s offensiv upphör liksom det externa stödet till rebellgruppen.

I ett uttalande den 20 november konstaterade biståndsministern att uppgifterna om detta stöd gör att Sverige ser över sitt bistånd till regionen. Sveriges bilaterala bistånd till DR Kongo uppgår till drygt 600 miljoner kronor med omfattande insatser för att främja fred, försoning och demokratisk samhällsstyrning. Drygt hälften går till humanitära insatser, främst i östra DR Kongo. Regeringen har beredskap att bidra med ytterligare stöd till humanitära insatser för de nya internflyktingar som tillkommit i östra DR Kongo. I och med att arbetet med en ny svensk biståndsstrategi för DR Kongo inleds i dagarna är vi redo att stödja nya initiativ i regionen. Regeringens tidigare beslut om att avvakta med utbetalningar till projekt som inkluderar statliga strukturer inom ramen för vårt bilaterala bistånd till Rwanda kvarstår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.