deltidsarbete och kunskapslyftet

Skriftlig fråga 1997/98:1078 av Bäck, Laila (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-08
Anmäld
1998-09-14
Besvarad
1998-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1078 av Laila Bäck (s) till utbildningsministern om deltidsarbete och kunskapslyftet

den 8 september

Inför höstens start av olika utbildningar inom kunskapslyftet återstår fortfarande ett problem. Det gäller de som är deltidsarbetslösa och väljer att studera med det särskilda studiestödet.

Det har visat sig att de som har rätt till 50 % ersättning från a-kassan och väljer att då studera 50 % endast får halva ersättningen i studiebidrag. Det innebär alltså att de som studerar halvtid endast får 25 % i ersättning. Det här drabbar främst arbetslösa och deltidsarbetande kvinnor inom offentlig sektor och handel.

Min fråga till Carl Tham är:

Vad avser utbildningsministern att göra för att lösa problematiken som de deltidsarbetslösa möter när de vill studera inom kunskapslyftet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1078 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1078 om deltidsarbete och kunskapslyftet
    Utbildningsminister Carl Tham

den 24 september

Laila Bäck har frågat mig vad jag avser att göra för att lösa problematiken som de deltidsarbetslösa möter när de vill studera inom kunskapslyftet.

Den som studerar inom ramen för kunskapslyftet kan beviljas särskilt utbildningsbidrag. Bidraget är beloppsmässigt kopplat till nivån i arbetslöshetsförsäkringen. För den som studerar på t.ex. halvtid och har rätt till arbetslöshetsersättning grundad på halvtidsarbete är beloppet i särskilt utbildningsbidrag lika stort som arbetslöshetsersättningen skulle ha varit. Detta gäller efter förordningsändringen som trätt i kraft den 15 oktober 1997. Bestämmelsen tillämpas också för studier som har bedrivits innan dess.

Laila Bäcks fråga har förmodligen föranletts av de regler som gällde för det särskilda utbildningsbidraget under de första månaderna fram till förordningsändringen. Den aktualiserade frågan är alltså redan åtgärdad.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.