de nationella trafikreglerna

Skriftlig fråga 1998/99:183 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-11
Anmäld
1998-12-14
Besvarad
1998-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:183 av Inger Strömbom (kd) till utrikesministern om de nationella trafikreglerna

den 11 december

Enligt Wienkonventionen åtnjuter främmande stats beskickningsmedlemmar, deras familjer och betjäning immunitet och privilegier vilket bl.a. innebär att de inte här i Sverige kan ställas till ansvar för brott och inte får underställas någon form av anhållande eller annat frihetsberövande.

En diplomatskyltad bil, parkerad där stoppförbud råder, spärrade in- och utfarten från ett parkeringsgarage en lördag eftermiddag. Detta gav en skrämmande insikt i polismyndighetens totala vanmakt då ett fordon bär diplomatskyltar. Tillkallad polis hade inte laglig rätt att bistå med flyttning av bilen, inte ens den meter som skulle ha gjort det möjligt för andra bilister att ta sig in och ut ur parkeringsgaraget. I stället anropades vakthavande befäl som via högre polisbefäl kontaktade UD som kontaktade ambassaden som i sin tur försökte få kontakt med föraren som shoppade någonstans i Stockholms city.

Denna incident skapade inga person- eller sakskador utan endast stor irritation över den dryga timmes väntetid som den olagliga parkeringen förorsakade ett tjugotal personer.

Incidenten leder mig dock till följande fråga:

Avser utrikesministern att ta initiativ till en ändring av konventionen så att alla trafikanter på sikt kommer att lyda under de nationella trafikreglerna?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:183 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:183 om de nationella trafikreglerna
    Utrikesminister Anna Lindh

den 16 december

Inger Strömbom har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en ändring av Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser så att alla trafikanter på sikt kommer att lyda under de nationella trafikreglerna.

Frågan har föranletts av att polisen inte skulle haft rätt att flytta på en diplomatskyltad personbil som hade parkerats där stoppförbud råder och därigenom hindrat passage till och från ett parkeringsgarage.

Diplomatfordon är okränkbara, dvs. särskilda skäl krävs för polisingripanden mot dem. Wienkonventionen bjuder emellertid att diplomater i eget och andras intresse följer de nationella trafikreglerna, om det inte inkräktar på deras rättigheter enligt konventionen. Om exempelvis en diplomatbil placerats trafikfarligt, så kan polisen låta flytta fordonet med stöd av lagen (1982:129) och förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall.

De olägenheter som frågan berör torde alltså kunna avhjälpas inom ramen för gällande bestämmelser i Wienkonventionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.