de hemlösas situation

Skriftlig fråga 1997/98:625 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-02
Besvarad
1998-04-08
Anmäld
1998-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:625 av Inger René (m) till socialministern om de hemlösas situation

Ungefär 10 000 människor är hemlösa i Sverige i dag. Antalet har varit ganska konstant under de senaste åren men orsaken till hemlösheten har förändrats. I dag har alltfler hemlösa människor olika psykiska sjukdomar.

Genom psykiatrireformen 1994 skulle de psykiskt sjuka slippa bo på institution. De skulle ut i samhället och få frihet och värdighet. Det blev inte så! Under de senaste två åren har antalet psykiskt sjuka hemlösa fördubblats i t.ex. Stockholm. Detta är oacceptabelt.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att ändra dessa förhållanden?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:625 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:625 om de hemlösas situation
    Socialminister Margot Wallström

Inger René har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att ändra det förhållandet att andelen hemlösa som är psykiskt sjuka har ökat under de senaste åren.

Målsättningen med psykiatrireformen som trädde i kraft den 1 januari 1995 var precis som Inger René skriver att psykiskt funktionshindrade skulle slippa bo på institutioner och i stället ges vård och omsorg ute i samhället. Reformen har genomförts och har i många fall inneburit en avsevärd förbättring i levnadsvillkoren för denna grupp.

Den stora omställning som genomförandet av reformen innebär har dock på vissa håll i landet inte varit helt problemfri. Detta gäller kanske framför allt i storstadsområdena som rent allmänt ofta har en tyngre social problematik.

Antalet hemlösa har totalt sett inte ökat under de senaste åren men som Inger René skriver har andelen som är psykiskt sjuka ökat. Att så har skett är ett allvarligt problem som jag är mycket bekymrad över.

Genom psykiatrireformen har kommunen ålagts ett klart uttalat ansvar även för psykiskt funktionshindrade. Att ordna boendefrågan är kanske den mest centrala uppgiften för att hjälpa psykiskt funktionshindrade till en plats i samhället. Ett problem är att en egen lägenhet, vilken som helst i ett bostadsområde, inte alltid är det alternativ som passar den enskilde bäst. Därför måste kommunerna ibland hitta mellanformer som inte är enskilt boende men inte heller ett traditionellt gruppboende.

Regeringens klart uttalade målsättning är att det utökade statsbidrag om sammanlagt 16 miljarder kronor som kommuner och landsting tillförs under åren 1997-2000 bl.a. bör användas till att ge psykiskt störda en bättre vård och omsorg. Jag har också glädjande nog redan nu erhållit information om att centrala Stockholms sjukvårdsområde har använt en del av dessa pengar till ett projekt för hemlösa med psykiska funktionshinder som hittills har varit mycket framgångsrikt.

Även om frivilligorganisationerna inte på något sätt skall ersätta det allmänna skyddsnätet utför de ett oerhört viktigt arbete. Ibland är det också bara de som på ett bra sätt kan få kontakt med de hemlösa. Därför har jag tagit initiativ till att ideella organisationer skall få möjlighet att - i samverkan med kommuner och landsting - utveckla alternativa stöd- och boendeformer, uppsökande verksamhet m.m. riktat just till hemlösa med psykiska funktionshinder. Från allmänna arvsfonden har 30 miljoner kronor avsatts under tre år till hemlösa med psykiska problem. Som exempel kan nämnas att Frälsningsarmén i Uppsala med stöd av dessa medel, som ett komplement till sin normala verksamhet, nu skall inleda en aktivt uppsökande verksamhet med kontakt med bostadsföretag, socialtjänst m.fl. som syftar att förhindra att psykiskt funktionshindrade förlorar sin bostad.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.