Darfur

Skriftlig fråga 2009/10:598 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 4 mars

Fråga

2009/10:598 Darfur

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sudans president Omar Hassan Ahmad al-Bashir grep makten genom en statskupp 1989. Konflikten i den västliga Darfur-provinsen har pågått sedan 2003, mellan de afrikanskdominerade rebellgrupperna Sudans befrielsearmé (SLM) och Justice and Equality Movement (JEM) som den ena parten, och den arabiskdominerade janjawidmilisen stöttad av sudanesiska regeringsstyrkor som den andra parten. Janjawidmilisen har där sitt ursprung i inbördeskrigets Tchad från och med slutet av 60-talet, då libyska och tchadiska styrkor på darfurisk mark beväpnade dessa grupper, ofta bestående av kriminella och fängelsefångar, som sedan kom att bli janjawid, eller ”de onda ryttarna”. Inbördeskriget har lett till oerhörda lidanden för civilbefolkningen och troligen har mellan 250 000 och 350 000 människor dött i det som av bland annat USA betecknas som ett folkmord och 2,7 miljoner människor är på flykt, nu direkt beroende av nödhjälp utifrån.

Nyligen träffades en överenskommelse om vapenvila mellan regeringen och den största rebellrörelsen, JEM. Tillfångatagna rebeller kommer inte att avrättas och många fångar ska släppas fria. Den 11 april ställs president Bashir inför sitt hittills första val med en motkandidat, vilket positivt påverkat fredssträvandena. I veckan har det dock kommit uppgifter om nya strider. Rebellgruppen Sudans befrielsearmé, SLM, uppger att de räknat till 237 döda, men uppgifterna avvisas av den sudanesiska armén. Enligt SLM har regeringsstyrkorna flygbombat området flera dygn i sträck, uppgifter som förnekas av armétalesmän.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom EU och internationellt för att Darfur ska få fred och presidentvalet i Sudan ska kunna hållas under fredliga förhållanden?

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld: 2010-03-04 Inlämnad: 2010-03-04 Svar anmält: 2010-03-10 Besvarad: 2010-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-03-10)