Dålig matkvalitet och för mycket socker för barn

Skriftlig fråga 2008/09:666 av Eriksson, Birgitta (s)

Eriksson, Birgitta (s)

den 25 februari

Fråga

2008/09:666 Dålig matkvalitet och för mycket socker för barn

av Birgitta Eriksson (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Det har rapporterats om att mat som riktar sig särskilt till barn kan vara både dyrare och sämre än varorna i det vanliga, vuxna, sortimentet. Inte minst förekommer stora mängder tillsatser av socker och sötningsmedel. Kombinerat med barns och ungdomars läsk- och godiskonsumtion kan detta bli förödande för både vikt och hälsa. Barndiabetes är ett växande problem. Sockertillsättningen finns inte minst i mejeriprodukter riktade till barn, frukostflingor och kex. Även på andra områden brister det i omsorgen om barnens matkvalitet. Korv, riktad till barn, har för lågt köttinnehåll.

I Storbritannien förekommer ett märkningssystem med olika färger för att ange hur mycket salt eller socker i förhållande till rekommenderat intag en vara innehåller. Rött skulle innebära en varning, grönt ok och gult varsamhet. De europeiska konsumentorganisationernas organ Beuc efterlyser ett färgsystem av brittisk modell eftersom Beuc anser att det är ett system som är lätt att förstå sig på för konsumenterna.

Vilka lagstiftningsinitiativ i Sverige och inom EU är statsrådet beredd att ta i syfte att förbättra matkvaliteten för barn och minska tillsatserna av socker och sötningsmedel i barns mat?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2009-02-25 Anmäld: 2009-02-25 Svar anmält: 2009-03-10 Besvarad: 2009-03-10
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-03-10)