Cypernfrågan och EU:s trovärdighet

Skriftlig fråga 2008/09:761 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-03-20
Anmäld
2009-03-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-01
Besvarad
2009-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga

2008/09:761 Cypernfrågan och EU:s trovärdighet

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Den 1 juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det betyder i klartext att Sverige för EU:s talan. Vi kan inte hålla oss i en menlös mittfåra i människorättsfrågor. Vi måste stå upp för viktiga principer som folkens rätt till självbestämmande.

Efter att nyligen ha besökt norra Cypern känner jag att situationen för människorna där är svår och bör lyftas av EU. Två tredjedelar av ön är med i EU-gemenskapen. Resten fick inte vara med, trots att nordcyprioterna vill återförenas med södra Cypern. Eftersom södra Cypern är medlemsstat i EU är konflikten en europisk fråga där EU måste hjälpa parterna att finna en fungerande och hållbar lösning. Isoleringen av norra Cypern måste få ett slut. Sverige bör göra sin röst hörd i EU. Ordförandeskapet är ett ypperligt tillfälle för detta. Då sätter Sverige dagordningen och kan därmed lyfta Cypernfrågan! Ett framtida enat Cypern är den lösning som är rimlig både för cyprioterna och EU.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att lösa Cypernfrågan?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:761 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 1 april

Svar på fråga

2008/09:761 Cypernfrågan och EU:s trovärdighet

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat statsrådet Cecilia Malmström vilka initiativ regeringen avser att ta för att lösa Cypernfrågan och EU:s trovärdighet härvidlag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har tillsammans med likasinnade länder under de senaste åren gett stöd åt starten av ny förhandlingsprocess inom ramen för FN.

Efter det att FN-planen för en lösning av Cypernfrågan inte vann stöd av öns båda folkgrupper vid folkomröstningarna 2004 har Sverige varit pådrivande för att EU:s slutsatser om att understödja den turkcypriotiska befolkningen – bland annat att bryta den norra sidans ekonomiska isolering och underlätta en framtida återförening genom tekniskt bistånd – fullt ut ska omvandlas i praktisk handling.

Mot denna bakgrund fäster Sverige betydande förhoppningar till de officiella förhandlingar som inleddes den 3 september i fjol mellan de turk- och grekcypriotiska parterna för att lösa Cypernfrågan under FN:s översyn. Vi välkomnar särskilt att parterna själva axlat ansvaret för den pågående processen, med FN i en understödjande roll. Sedan förhandlingsstarten har Sverige intensifierat den politiska dialogen med båda parterna på ön.

Sveriges engagemang för en lösning av Cypernfrågan tar sin utgångspunkt i att ett återförenat Cypern skulle innebära stora möjligheter och vinster för hela öns befolkning i form av ökad säkerhet, stabilitet och välstånd. En lösning har också strategisk betydelse långt utanför ön, från Turkiets EU-närmande till möjligheterna att bättre samordna Nato- och EU-insatser.

I dagsläget framtonar sommaren 2009 som ett viktigt skede för förhandlingsprocessen. Det betyder att från den 1 juli kommer det svenska EU-ordförandeskapet vara redo att spela en understödjande roll för att genomföra en förhandlingsöverenskommelse. Vid en lösning skulle Sverige som ordförande bland annat förbereda nödvändiga beslut i rådet för att revidera Cyperns EU-anslutningsfördrag till att omfatta hela den återförenade ön.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.