Covidvaccinering och funktionsnedsatta i riskgrupp

Skriftlig fråga 2020/21:2473 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många föräldrar med barn som tillhör LSS är förtvivlande över prioriteringen av vaccin som regeringens myndighet, Folkhälsomyndigheten, har gjort. I början av vaccineringen prioriterade många regioner att vaccinera dem som tillhörde riskgrupp och har LSS, men sedan kom Folkhälsomyndigheten med andra direktiv. Det fick bland annat konsekvensen att personer som hade turen att bo i Stockholm och Värmland fick vaccin medan de som bodde i Gävleborg inte fick det.

Gefle Dagblad skriver om en familj som har nära anhöriga med Downs syndrom. Nu inom ramen för fas 2 prioriterar inte region Gävleborg personer med funktionsnedsättningar. Hade de bott i en annan region hade den i artikeln nämnda 19-åringen med Downs syndrom fått vaccin vid det här laget. Men i Gävleborg prioriteras funktionsvarierade och deras personliga assistenter lägre än andra i vaccinationsgruppen fas 2. GD skriver:

”Lena Westerberg bor i Hudiksvall, men önskar just nu att hon bodde i en annan region. Inte för sin egen del, utan för den 19-årige sonens skull. Adam har flera funktionsnedsättningar, bland annat Downs syndrom och har därmed LSS-insats genom personlig assistans. Han räknas därmed till en riskgrupp för coronaviruset, vilket innebär att hans liv blivit kraftigt begränsat under det senaste året.
– Just nu är det många som är utsatta, men för sonen har pandemin fått väldigt stora konsekvenser, säger Lena Westerberg. Så när vaccinet kom började hon se ljuset i tunneln. I Gävleborg ingår sonen och andra med funktionsvariationer som har insatser enligt LSS i fas två-gruppen, som just nu vaccineras mot covid-19.  Men inom den gruppen finns också en turordning, där funktionsvarierade prioriteras lägre än äldre, och får vänta på vaccineringen. Det är något Lena Westerberg starkt ifrågasätter.
– Hade vi exempelvis bott i Region Västmanland så hade både Adam och hans assistenter kunnat få vaccin vid det här laget. Jag förstår inte att det kan vara så olika bedömningar i olika delar av landet, säger hon. Stockholm är ytterligare ett exempel på en region som valt att prioritera gruppen. Där tog man beslut om att inkludera vuxna på LSS-boenden och med personlig assistans redan i första fasen.” 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilken dialog har ministern haft med ansvariga myndigheter för att funktionsnedsatta i riskgrupp ska bemötas på ett liknande sätt rörande vaccinering mot covid-19?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-04-08 Överlämnad: 2021-04-09 Anmäld: 2021-04-13 Svarsdatum: 2021-04-21 Sista svarsdatum: 2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga