Coronapass på väg i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1891 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att regeringen nu beslutat att införa ett digitalt coronapass med målsättningen att det ska kunna börja användas den 1 juni är oerhört positivt. Dels vad gäller möjligheter att resa utomlands, men framför allt möjliggör det för vaccinerade att gå på fotboll, göra restaurangbesök och delta i stora kulturarrangemang som till exempel Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. För dessa och många andra branscher och för den svenska ekonomin totalt skulle det betyda oerhört mycket om enklare coronapass som ett stämplat intyg, som i praktiken kan införas redan i dag, skulle införas. Det skulle då vara giltigt endast i Sverige. Om ett intyg samtidigt innebär att man som vaccinerad kan delta fullt ut i samhällslivet skulle det svenska samhället kunna börja öppnas upp för vaccinerade några månader tidigare än den 1 juni.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att redan nu införa ett stämplat vaccinintyg med giltighet i Sverige i väntan på ett digitalt coronapass?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1891 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/ 01612 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1891 av Hans Hoff (S)
Coronapass på väg i Sverige

Hans Hoff har frågat mig om jag redan nu avser att införa ett stämplat vaccinintyg med giltighet i Sverige i väntan på ett digitalt coronapass.

Eftersom vaccinationsintyg kan komma att krävas vid t.ex. inresa i vissa länder är det viktigt att ett sådant intyg följer internationella riktlinjer och standarder oberoende av om de är pappersbaserade eller digitala. Internationella processer pågår redan kring lösningar och regeringen har gett Myndigheten för digital förvaltning, Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten uppdrag om att anpassa dessa till svenska förhållanden.

I dagsläget går det inte att uttala sig närmare om vilka användningsområden vaccinintyg kan ha i samhället. För det behövs bland annat mer kunskap om vaccinens effekt mot smittspridningen.

Det finns idag inga tydliga belägg för att en person som är vaccinerad inte sprider smitta till tredje man. Det är därför viktigt att vi fortsätter följa restriktionerna tills mer kunskap om vaccinets effekt på smittspridning finns. Först när smittspridningen minskar kan ett lättande av restriktioner bli aktuellt.

Stockholm den 3 mars 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.